:

:

TV Most

clock

Decembar 20, 2019   22:44

0

117

Odnosi Srbije i Kosova kičma odnosa u regionu

Savetnik Ramuša Haradinaja, odlazećeg kosovskog premijera Gazmend Abraši rekao da je tzv. Kosovo učestvovalo u Savetu za regionalnu saradnju, Berlinskom procesu i svim samitima, ali da je primena potpisanih sporazuma sa Beogradom naišla na velike probleme, prenosi Ljajmi.

Gostujući na televiziji Kljan Kosova, Abraši je o sporazumima potpisanim u Briselu, rekao da su neki sporazumi koje je Priština sklopila sa Beogradom delimično sprovedeni. 

"Napisali smo preko 50 pisama CEFTA i tražili smo od Srbije da poštuje sporazume. Podigli smo taksu kao odgovor na kampanju pritiska Srbije protiv priznavanja i pristupanju tzv. Kosova u međunarodne organizacije, što je bilo u suprotnosti sa dogovorenim u Briselu", rekao je Abraši.

Ispred Beogradskog bezbednosnog foruma Jelica Minić rekla je da je tačno da se inicijativa za sprovođenje regionalnog predstavljanja KiM suočava sa većim preprekama u Srbiji.

"Ne mogu a da ne kažem da su takse od 100 odsto poljuljale ne samo odnose Kosova sa Srbijom, već i sa Bosnom i Hercegovinom. Ti odnosi se takođe odražavaju i kod nekih drugih inicijativa, kao što je slučaj opstrukcije otvaranja regionalne konferencije za mlade od strane Srbije, koja je trebalo da bude održana u Prištini.

Sve što ometaju Srbija ili Kosovo utiče na sve što se dešava u regionu, tako da bez obzira na uspešnu regionalnu saradnju, odnosi Srbije i tzv. Kosova izuzetno su važni i za sve ostale zemlje u regionu", rekla je Minić i dodala "da se bilo koji problem koji se pojavi na tzv. Kosovu ili u Srbiji održava na zemlje u regionu. 

Za aktivistkinju civilnog društva Zvezdanu Kovač kompromis je potreban za rešavanje bilo kakvog sukoba i mora biti uzajaman.

"Ne postoji rešenje ako je zadovoljna samo jedna strana. Ne želim da zalazim u uzroke i opravdanja, međutim želim da sagledamo posledice, usporavanje procesa pomirenja i regionalne saradnje, što je ovu situaciju dovelo na najniži mogući nivo.

To znači da kompromisi mora da postoje i da treba da se pokaže više interesovanja za prosečnog građanina, jer smatram da se vlasti, i s jedne i s druge strane, više brinu o sebi, a manje o svojim građanima", rekla je Kovač.

Naglasila je da u regionu još uvek nema pomirenj, iako su protekle dve ili tri decenije od rata, što u istorijskom kontekstu nije dugo, ali je veoma važno vreme za život mladih i postavila pitanje "kako doći do pomirenja".

"Kroz spremnost za kompromisni dijalog, kroz kritičko razmišljanje,  toleranciju, jedini način da se događaji iz prošlosti ne relativiziraju, ali i da ne budemo taoci događaja iz prošlosti" dodala je Kovač.

Njena koleginica Doniku Emini smatra da regionalna saradnja treba da bude EU projekat.

Prema njenim rečima problem je što se još uvek ne razume regionalna, a EU nema vremena da se bavi takvim stvarima.

"Proširenje je u drugom planu, tako da mi njima nismo prioritet. Mi uslovljavamo regionalnu saradnju bilateralnom saradnjom. U Berlinskom procesu, tzv. Kosovo je dobilo pravo na ravnopravno zastupanje i to je pravo izgubilo. Sada je u drugom planu", rekla je Emini.

Izvor: Kosovo online/Lajmi

KiMdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva