:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Septembar 27, 2019   18:48

0

299

Održana manifestacija " Novo Brdo - zlatni grad "

Tradicionalna manifestacija "Novo Brdo - zlatni grad" održana je danas u porti crkve Svete Bogorodice u selu Bostane, ispod novobrdske tvrđave. Manifestaciji je prisustovalo više od stotinu Srba širom Kosovskog Pomoravlja.

Iguman manastira Draganac otac Ilarion, u pratnji monaha i sveštenika Srpske pravoslavne crkve, održao je istorijsko predavanje o Novom Brdu, koje je u 14i 15.veku bilo jedna od evropskih prestonica.

Osvrnuvši se na period kada je Novo Brdo palo pod vlast Osmanlija 1455.godine , otac Ilarion je rekao da je to bilo jedno od onih vremena kada su živi zavideli mrtvima.

“Pre toga, Novo Brdo je bilo stožer srpske srednjevekovne države i duhovnosti, jer je u njemu bilo i sedište novobrdskog mitropolita”, kazao je otac Irinej. 

Sekretar Kulturno prosvetne zajednice Kosova i Metohije, književnik Ratko Popović, podsetio je da se ova manifestacije "Novo Brdo - Zlatni grad" održava svake godine još od 2005.godine.

“Na ovom mestu narod i crkva dele istu radost, tugu i muku, kao što je bilo kroz vekove”, rekao je Popović.

Posetioci su imali priliku da vide srednjevekovni karavan, performans koji je priredilo Udruženje "Red zmaja " u Gračanici, što je posebno impresioniralo najmlađe. 

Na kraju programa, priređen je kulturnoumetnički program u izvođenju ansambla "Venac" u Gračanici, a manifestacija je nastavljena uz stihove Ratka Popovića i crkveno pojanje Dragana Filića.

Pokrovitelj i ovogodišnje manifestacije je Ministarstvo kulture Srbije i lokalna samouprava.

Izvor: RTV Puls

N.Brdokultura
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva