:

:

TV Most

Foto: TV Puls

clock

Maj 26, 2019   15:47

0

237

Održana manifestacija "Pesnička reč" u čast profesora Slobodana Kostića

Udruženje poštovalaca književnog i duhovnog rada profesora  Slobodana Kostića u saradnji sa Domom kulture Gračanica, organizovalo je  manifestaciju u njegovu čast.

U manastiru Tamnica u Rečanu kraj Kosovske Kamenice, rodnom mestu profesora Slobodana Kostića, služena je liturgija i održan parastos jednom od velikana naše kulture preminulom pre sedam godina.  Liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje monahinja iz  manastira Gračanica, monaha manastira Draganac, starešine crkve Svetog Marka u Beogradu, oca Trajana,  i lokalnih sveštenika.

Posle liturgije, u porodičnoj kući Slobodana Kostića, organizovan je kulturni program u kojem su  učestvovali Kulturno umetničko društvo Kriva  Reka, pevačka grupa OŠ “Desanka Maksimović“, ženski hor Gimnazije  i njegova sabraća – književnici.

U sklopu manifestacije održana je i promocija knjige Đorđa Jevtića “Kosovo u delima srpskih autora” i dodeljena je prva  književna nagrada “Slobodan Kostić”.Nagrada je pripala pesniku Ivanu Negrišorcu iz Novog Sada za zbirku “Istraga predaka”.

Ovo je drugi  put da se u Kosovskom Pomoravlju na ovakav način obeležava sećanje na lik i delo jednog od najznačajnih književnih stvaralaca  Kosova i Metohije. Pored rođaka, mnogobrojnih  prijatelja i studenata, ovom obeležavanju prisustvovao je i naš proslavljeni glumac Gojko Baletić, koji je ujedno i vodio kulturni program.

Na kraju manifestacije u Rečanu, dodeljene su blagodarnice za pružanje moralne i materijalne pomoći u organizovanju ove manifestacije, među kojima je i RTV Puls.

Izvor: TV Puls

Slobodan KostićKosovsko Pomoravljeknjiževnikmanifestacija "Pesnička reč"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva