:

:

TV Most

clock

Maj 17, 2022   21:27

0

116

Održana promocija knjige “Baština Bogorodice Ljeviške i očuvanje pamćenja” autorke Jelene Pavličić Šarić

Promocija knjige „Baština Bogorodice Ljeviške i očuvanje pamćenja“ autorke Jelene Pavličić Šarić održana je večeras u amfiteatru Filozofskog fakulteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

O knjizi su govorili prof. dr Dragan Bulatović recenzent knjige, doc. dr Nebojša Stanković kao i sam autor.

Prisutne je pozdravio dekan Filozofskog fakulteta Zvezdan Arsić, koji je autorki poželeo puno uspeha u svom daljem radu.

Recenzent knjige prof. dr Dragan Bulatović knjigu vidi kao razmatranje različitih istorijskih oblika baštinjenja verskog, političkog, društvenog i kulturnog nasleđa, koja su smišljeno vezana istraživačkim primerom za jedan od spomenika dugog trajanja, u kome su jasno upisane različite prošlosti.

Navodi da se autorka posvetila analizi baštinjenja upravo tog složenog nasleđa, s ciljem da utvrdi standard celovite heritološke interpretacije kulturnog nasleđa.

“Ova knjiga je poziv svima, koji mogu da naprave empatiju sa Bogorodicom Ljeviškom, koja je legitimna i traje kroz vreme” rekao je Bulatović.

Nebojša Stanković ističe da knjiga sadrži i istorijske činjenice i da su u njoj predstavljene sve dimenzije o kojima Bogorodica Ljeviška svedoči.

“Knjiga donosi dimenzije nasleđa, koje nisu samo materijalne, već je to nasleđe koje mi baštinimo na mnogim drugim nivoima. Zbog toga mi se ova knjiga veoma dopala, jer nam ona sve otkriva na jedan lep način” rekao je Stanković.

Autorka knjige Jelena Pavličić Šarić ističe da se knjiga bavi baštinom crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu u periodu od kada je ona postala kulturno dobro, 1948. godine, do dana današnjeg.

“Ključna reč ove knjige je uzbuđenje i ja sam je pisala sa radošću i uzbuđenjem, otkrivajući svu dokumentaciju i čitajući raznu literaturu. Susretala sam se sa različitim podacima, koje je trebalo umrežiti i na pravilan način interpretirati. Sa druge strane, to je bio susret sa svim onim uzbuđenjem koje je nosilo i Slobodana Nenadovića, kao i sve aktere konzervatorskih naroda, koji su trajali od pedesetih godina pa sve do danas. Knjiga u sebi sadrži i provocira različite narative, i mami nas da se osećamo kao da smo deo tih aktivnosti” rekla je Pavličić Šarić.

Jelena Pavličić Šarić je osnovne, master i doktorske studije istorije umetnosti završila na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U zvanju docenta radi na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Saradnik je Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu od njegovog osnivanja 2010. godine. Samostalne i koautorske radove objavljuje u naučnoj i stručnoj periodici, a učestvovala je na više nacionalnih i međunarodnih naučnih skupova i kulturnih projekata. U svom teorijskom i praktičnom radu usmerena je na teoriju i metodologiju studija baštine, vrednovanje i interpretaciju nasleđa. Kroz svoja dosadašnja istraživanja interesuje se za opštu teoriju baštine, odnos prema prošlosti u ratu i posleratnom periodu, ali i za razvoj i mogućnosti koje u zaštiti nasleđa pruža spomeničko pravo.

Ovo je njena prva knjiga, u izdanju Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Događaj je organizovala Katedra za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u saradnji sa Studentskim parlamentom Filozofskog fakulteta.

Izvor: Radio Mitrovica sever; Foto: Radio Mitrovica sever

KiMBaština Bogorodice Ljeviške i očuvanje pamćenjaJelene Pavličić Šarić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva