:

:

TV Most

clock

Decembar 03, 2021   19:21

0

155

Održana tribina o uvođenju obaveznog vojnog roka

Na Fakultetu bezbednosti, danas je organizovana tribina na temu "Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka", na kojoj je pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Katarina Tomašević kazala studentima da je reč o veoma bitnoj temi, kojom se, u iščekivanju odluke države, u Ministarstvu odbrane ozbiljno bave.

Naglasila je i da je veoma važno čuti različita mišljenja, pa i to šta o obaveznom služenju vojnog roka misle studenti i mladi ljudi.

S obzirom da je, „dok se ne odluči drugačije“, trenutno na snazi model dobrovoljnog služenja vojnog roka, a „država neprekidno vodi računa o odbrani zemlje i popuni Vojske“, pomoćnica ministra je, baš kao i nedavno na Tribini na Pravnom fakultetu, podsetila na niz mera čiji je cilj popularizacija aktuelnog, dobrovoljnog služenja.

Istakla je da je reč o veoma značajnim novinama koje u velikoj meri unapređuju model ali i čitavu proceduru prijema, koja je sada ubrzana i pojednostavljena.

Uveden je jedinstven proces selekcije kandidata, a novčana primanja su od ovog meseca znatno uvećana, pa će, primera radi, vojnik na dobrovoljnom služenju, umesto 20.969, od decembra imati mesečnu platu 34.766 dinara.

Značajno smo unapredili i način prijavljivanja kandidata i prilagodili ga mladim ljudima, koji sad to mogu uraditi, osim u nadležnim centrima Ministarstva odbrane, i u 1.500 ekspozitura Pošte Srbije kao i posredstvom e-uprave, rekla je pomoćnica ministra koja je izrazila optimistička očekivanja od efekata novih mera.

Načelnik Uprave za obaveze odbrane pukovnik Dragan Kotarlić, nakon osvrta na 11 godina dobrovoljnog služenja vojnog roka, prisutnima je predočio o čemu se u sistemu odbrane razmišlja tokom analize ponovnog uvođenja vojnog roka, i predstavio gantogram aktivnosti, pripremljen u Ministarstvu odbrane, čiji je cilj stvaranje optimalnih uslova za sprovođenje takve odluke.

On, kao ključne elemente, podrazumeva normativne, organizacione i kadrovske preduslove, materijalno opremanje, infrastrukturno uređenje, logističku podršku, troškove, i druge elemente, rekao je pukovnik Kotarlić.

Naveo je da su za izradu gantograma, osim sopstvenih, korišćena i iskustva stranih oružanih snaga, ali da koncept sadrži i aktuelne ideje nadležnih iz Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.

Na nivou ministarstva, formirana je i radna grupa za stvaranje uslova za nastavak obaveze služenja obaveznog vojnog roka, koja redovno zaseda i mesečno izveštava ministra odbrane o toku procesa koji je svrstan u težišne zadatke u ovoj i narednoj godini, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Pukovnik Kotarlić rekao je i da se u Ministarstvu odbrane pripremaju kao da će državno rukovodstvo doneti odluku o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka, a kao najznačajnije teme koje se razmatraju naveo je trajanje služenja, broj uputnih rokova i veličinu kontingenata, ali i infrastrukturno uređenje kasarni, prigovor savesti i dilemu da li buduće regrute prvo upućivati u centre za obuku ili odmah u jedinice.

Načelnik Odeljenja za vojnu, radnu i materijalnu obavezu. pukovnik Saša Petrović, predstavio je iskustva drugih armija u ovoj važnoj oblasti.

Svojevrsni domaćin skupa, šef katedre za odbrambene i strateške studije Fakulteta bezbednosti prof. dr Zoran Jeftić, zaključio je tribinu izrazivši zadovoljstvo zbog saradnje te visokoškolske ustanove i Ministarstva odbrane, ali i optimizmom kad je reč o efektima mera unapređenja uslova za dobrovoljno služenje vojnog roka, koje je nazvao „revolucionarnim pomakom“, čije efekte očekuje već u prvom narednom uputnom roku.

Izvor: Танјуг

Fakultet bezbednostiMinistarstvo odbraneobavezan vojni rok
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva