:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Oktobar 06, 2020   12:51

0

232

Održano humanitarno veče za obnovu crkve Svete Petke u Vitini

Humanitarna organizacija "Kosovsko Pomoravlje" zajedno sa mladima iz Vrbovca sinoć je organizovala humanitarno veče u kafiću „Late“ u Vrbovcu. U toku večeri prikupljen je prilog u iznosu od 572 evra namenjen izvođenju neophodnih radova na Crkvi Svete Petke u Vitini.

 

Renoviranje crkve započeteo je od donacija čitalaca ruskog portala „Pravoslavlje.ru“ zahvaljujući kome se reč o našoj organizaciji i o životu Srba na Kosovu i Metohiji pronela do daleke, bratske Rusije. Sa velikim zadovoljstvom akciju su podržali mnogi Vrbovčani, gosti iz okolnih sela, kao i vlasnik kafića Miloš Kojić.

Naša organizacija i dalje poziva ljude da ugrade sebe u ovu akciju i pomognu da za predstojeću crkvenu slavu, praznik Svete Petke, hram u Vitini zablista novim sjajem. Potrebno je zameniti rasvetu, obnoviti zidove i privesti kraju započetu sanaciju da bi se sprečilo urušavanje crkve.

Crkva Svete Petke u Vitini

Vitina je nakon rata 1999. godine skoro u potpunosti promenila etničku strukturu. Danas u njoj živi nekoliko desetina Srba, a pre samo 21 godinu bilo ih je oko 4000. Život preostalog srpskog stanovništva u ovom mestu, odvija se na crkvenom imanju na kome je sagrađena i nova školska zgrade za učenike iz Vitine i okolnih sela. Opštinska uprava je iz bezbednosnih razloga izmeštena u Vrbovac, a većinska zajednica se prema Srbima u Vitini ponaša kao da ih nema. Crkva Svete Petke, u čijoj blizini živi oko 40 Srba, ostala je kao utočište i mesto njihovog okupljanja. Crkveno dvorište i danas je jedini prostor na kome deca i mladi mogu da se igraju, druže i viđaju. Za one koji dolaze iz udaljenih sela izvan porte potpuno prestaje društveni život.

Sećanja na napade i progon srpskog stanovništva još uvek su živa. Posleratna dešavanja ostavila su strah i naizvesnost u kojima su odrastale i nove generacije. Zbog toga je važno da zajedno sačuvamo oslonac i stub opstanka Srba u Vitini i pokažemo saosećanja prema našem narodu koji je uprkos svemu ostao da živi i čuva srpstvo na ovom delu Kosmeta.

Izvor: RTV Puls/Kosovsko Pomoravlje

KiMVitinacrkva Svete PetkeHO "Kosovsko Pomoravlje"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva