:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2019   20:57

0

237

OEBS: Dijalog Kosova i Srbije jedini način za smanjenje napetosti

Održavanje dijaloga između Kosova i Srbije jedini je način da se smanje tenzije i poboljša položaj manjina koje tamo žive, izjavio je visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine Lamberto Zanijer za Sputnjik.

„Dijalog, kako između Prištine i Beograda, tako i unutar zajednica na Kosovu, jedini je način da se reši problem napetosti i poboljša situacija manjinskih grupa koje tamo žive“, rekao je Zanijer.

On je istakao da na Kosovu već postoje mehanizmi za zaštitu prava svih grupa stanovništva, ali su za njihovo funkcionisanje potrebne „jaka politička volja i konzistentna strategija koju podržava međunarodna zajednica“.

„Odredbe koje se odnose na upotrebu jezika, državne službe i pristup pravosuđu posebno su važne za poboljšanje blagostanja svih zajednica na Kosovu“, dodao je Zanijer.

Srbi su najveća manjina koja živi na teritoriji Kosova i njihov broj dostiže 150.000.

Akcija specijalnih policijskih odreda samoproglašenog Kosova na severu pokrajine počela je 28. maja ujutru, pod izgovorom da je reč o akciji protiv organizovanog kriminala.

Kosovska policija je upala na sever Kosova i Metohije u oklopnim vozilima. Lokalni Srbi su postavili barikade na trasama u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i sukobili se s policijom, nakon čega je došlo do pucnjave.

Kosovska policija je saopštila da je tokom operacije uhapšeno 19 njenih saradnika, a vlasti Srbije su navele da je uhapšeno devetoro građana. Šestoro je oslobođeno 30. maja, a troje je na lečenju u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

Nekoliko ljudi je povređeno, među njima i troje policajaca, novinar i dva saradnika Ujedinjenih nacija, od kojih je jedan Rus Mihail Krasnoščekov.

Njemu su dijagnostikovani prelomi lobanje i gornje vilice. Rus je kasnije prevezen u Beograd na lečenje. Kosovske vlasti su saopštile da će zahtevati da mu bude oduzet imunitet saradnika UN.

Izvor: Sputnik

OEBSKiMdijalogUNMIKKrasnoščekovZanijer
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva