:

:

TV Most

clock

Jul 01, 2019   16:31

0

168

OEBS: Izbori ne odražavaju interes albanskih građana

 Lokalni izbori u Albaniji, održani juče, nisu odrazili interese birača, zaključak je misije OEBS koja je angažovala 150 posmatrača na ovim izborima.

Takav zaključak je naveden u preliminarnom izveštaju OEBS-a i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), u kojem se ističe i da opozicija nije učestvovala na izborima, ali da je vlada Edija Rame uprkos tome i protivno odluci predsednika Iljira Mete Edbila odbila da odloži izbore dok se u zemlji ne spuste političke tenzije.

Inače, kako je ranije saopšteno, procene su da se svega 21 odsto od više od 3,5 miliona birača odazvalo pozivu da glasaju.

Prema OEBS-u, u 31 od ukupno 61 opštine kandidati vladajuće koalicije su bili sami na izbornim listama, te birači nisu imali izbor među političkim opcijama.

„Iako su brojne političke partije, koalicije i grupe birača imali svoje kandidate na ovim izborima, odsustvo najveći opozicionih stranaka znatno je ograničilo izbor biračima“, istakao je šef misije ODIHR Udrej Glover.

On je dodao da je odbijanje opozicije da predloži kandidate za izborne komisije i kasnije politizovano tumačenje izbornog zakona ostavilo „neuravnoteženo upravljanje izborima u zemlji i smanjilo poverenje u izbore“.

Politička konfrontacija je dovela do pravne nestabilnosti, a mnoge odluke izbornih komisija su preduzete sa političkim ciljem, kako bi se osiguralo sprovođenje izbora, dodaje se u saopštnju OEBS.

Glover je naglasio da postoje dokazi da su birači bili pod pritiskom svih političkih stranaka.

„Ovo je, zajedno sa polarizovanim medijima koji se fokusiraju na političku krizu, a ne pružaju nepristrasne informacije o kandidatima, onemogučavalo biračima da donose slobodne odluke na osnovu tačnih informacijama“, naglasio je Glover.

Izvor: Танјуг

OEBSizboriAlbanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva