:

:

TV Most

clock

Februar 01, 2022   13:38

0

136

OEBS obavestio Lajčaka da je spreman da na Kosovu prikuplja glasove na srpskim izborima

OEBS je spreman da na aprilskim srpskim izborima prikuplja glasove na Kosovu, kao i ranije, ali za tako nešto mora da postoji dogovor Prištine i Beograda i drugih relevantnih aktera, poručeno je iz ove misije. O tome su obavestili i izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, prenosi Gazeta ekspres.

Evropska unija i zemlje Kvinte su u zajedničkom pismu zatražile od institucija Kosova da dozvole organizovanje procesa glasanja na srpskom referendumu, 16. januara, ali premijer Kosova Aljbin Kurti to nije dozvolio iako je OEBS jasno stavio do znanja da je spreman da prikuplja glasove. 

"OEBS ostaje pri istom stavu i u vezi sa predsedničkim izborima koji će se u Srbiji održati u aprilu", rekao je portparol ove misije.

On je podsetio i da je OEBS preko svoje misije prikupljao glasove na srpskim izborima na Kosovu od 2012. godine, uz podršku kosovskih institucija, uključujući kosovsku policiju i Kfor i istakao da je misija OEBS-a na Kosovu i dalje spremna da prikuplja glasove.

Iz Misije ističu da su o ovome obaveštene sve države članice OEBS-a i visoki predstavnik EU Miroslav Lajčak, ali napominju da je uslov za to da se postigne dogovor između Prištine i Beograda i da postoji saglasnost relevantnih institucija za takvu aktivnost.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMOEBSLajčakizboriglasanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva