:

:

TV Most

clock

Decembar 20, 2021   15:02

0

129

OEBS podržava NKM u angažovanju javnosti da doprinesu boljem medijskom sadržaju

Misija OEBS-a na Kosovu i Nezavisna komisija za medije (NKM) pokrenule su kampanju kako bi angažovali javnost da doprinesu boljem audio-vizuelnom medijskom sadržaju i obezbede da medijske kuće poštuju zakon i kodeks ponašanja.

 

Kroz seriju od deset animiranih video snimaka, kampanja se bavi zabrinutošću javnosti zbog neprikladnog sadržaja u audio-vizuelnim medijima i podstiče javnost da reaguju na prekršaje podnošenjem žalbi Nezavisnoj komisiji za medije. Kampanja takođe naglašava potrebu da javnost razume sadržaj i poruke prisutne u medijima, koje mogu da dekonstruišu zahvaljujući razvijenoj medijskoj i informacionoj pismenosti.

„Javnost treba da budu pravilno informisana o ulozi i zakonskim obavezama NKM, koji štiti prava i dostojanstvo pojedinaca u medijima. Da bi pomogli u obezbeđivanju boljeg kvaliteta sadržaja u medijima, potrebno je da javnost ima razvijenu medijsku i informacionu pismenost i da aktivno prijavljuje kršenje pravnog okvira“, rekao je Majkl Devenport, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

„NKM je preuzeo inicijativu za emitovanje ovih video snimaka, koji su izrađeni uz podršku i saradnju OEBS-a, kako bi se podigla svest javnosti i promovisali mehanizmi za rešavanje žalbi na štetan medijski sadržaj“, rekao je Dževat Ljatifi, predsedavajući Nezavisne komisije za medije.

Iako NKM može samostalno, po službenoj dužnosti, da pokrene žalbe na audio-vizuelni medijski sadržaj koji krši propise ove komisije, uglavnom zavisi od javnosti koja treba da joj skrene pažnju na probleme tako što će podneti svoje žalbe.

Kampanja šalje važne poruke o pravnoj zaštiti dece i maloletnika, suzbijanju govora mržnje, sprečavanju upotrebe uvredljivog jezika, promovisanju rodne ravnopravnosti, poštovanju prava pojedinca, zaštiti autorskih prava, značaju medijske i informacione pismenosti, kao i postupcima podnošenja žalbi.

Kampanja se emituje na televizijama KTV i TV Most na albanskom i srpskom jeziku do kraja decembra 2021.

Izvor: TV Most, Saopštenje

OEBSNKMmedijiKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva