:

:

TV Most

clock

Jul 27, 2021   18:27

0

40

OEBS: Svake godine sve manje raseljenih se vraća na KiM

Šef misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majkl Devenport je prilikom predstavljanja petog Izveštaja o proceni prava zajednica rekao da je u posebnom fokusu namera da se kosovski pravni okvir uskladi sa međunarodnim standardima i da se institucije pridržavaju zakona koji štiti prava zajednica.

U Izveštaju se navodi da je “ostvaren napredak od decembra 2015. do decembra 2019. godine u oblasti integracije pravosuđa”, podseća se da je usvojena “pravno obavezujuća Uredba o provratku raseljenih” i da je “poboljšana funkcija Institucije ombudsmana”, prenosi RTV KiM.

Zaključak je, međutim, da se u drugim oblastima situacija nije promenila, te da su i dalje prisutni problemi sa primenom Zakona o upotrebi jezika.

Navodi se da obrazovanje na srpskom jeziku nije zastupljeno u kosovskim institucijama i podseća da je svake godine sve manje raseljenih koji se vraćaju. Takođe, visoka je stopa nezaposlenosti među pripadnicima nevećinskih zajednica, posebno Roma, Aškalija i Egipćana. U izveštaju se podseća da se i dalje dešavaju incidenti koji pogađaju manjinske zajednice, kao i da postoje međuetničke tenzije, a medijski sadržaj namenjen nevećinskim zajednicama ocenjen je kao “oskudan”.

“U svakom demokratskom društvu važno je da sve zajednice mogu da žive u sigurnom okruženju, da mogu da koriste svoj jezik, da praktikuju svoju kulturu i religiju. Nadam se će sve relevantne institucije ozbiljno razmotriti preporuke i slediti odgovarajuće mere, jer je unapređenje prava nevećinskih zajednica kamen temeljac u izgradnji stabilnog drustva”, kazao je Devenport .

U najnovijem izveštaju o proceni prava zajednica OEBS konstatuje da su se prema podacima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), zaključno sa decembrom 2019. godine, na Kosovo od 2000. vratila 28.302 raseljena lica, a da se stopa povratka smanjivala svake naredne godine i da je ovaj trend i dalje u opadanju.

UNHCR procenjuje da se na KiM nalazi 16.151 raseljeno lice, od kojih 412 živi u nekom od privremenih kolektivnih prihvatilišta (22).

Izvor: T a n j u g

OEBSKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?