:

:

TV Most

clock

April 04, 2020   19:52

0

127

OEBS: Trenutna situacija u vezi sa koronavirusom zahteva odgovorno izveštavanje medija

Misija OEBS-a na Kosovu izrazila je večeras zabrinutost zbog objavljivanja imena osoba kojima je navodno određen karantin zbog situacije izazvane pandemojom COVID-19.

Neki portali danas su objavili spiskove sa imenima, datumima rođenja i opštinama u kojima, kako se navodi, žive osobe kojima su izrečene mere samoizolacije.

“Ponavljamo i podvlačimo nedavne preporuke Kosovskog saveta za štampu svim medijima u vezi izveštavanja o situaciji COVID-19. Savet je od medija zatražio da striktno poštuju privatnost pacijenata i ni u kom slučaju ne otkrivaju identitet obolelih. Lični podaci svakog pojedinca zaštićeni su zakonom”, podsećaju iz OEBS-a.

Samo odgovorne institucije mogu objavljivati takve informacije i to samo u određenim okolnostima kako to dopušta zakon, podvaleče iz OEBS-a.

Institucije na Kosovu ne objavljuju lične podatke osoba pogođenih COVID-om, kao ni mediji.

“Situacija COVID-19 zahteva solidarnost i saradnju u celom društvu i između vlasti u regionu. Pozivamo dotične portale da uklone ove spiskove, a da ih drugi ne šire dalje”, navodi OEBS.

Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.

Izvor: Kosovo online

KIMOEBSkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva