:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2022   16:05

0

140

OEBS: U nedostatku saglasnosti svih strana, misija ne može da sprovede prikupljanje glasačkih listića

"Misija OEBS na Kosovu pažljivo prati nedavna dešavanja u odnosu na srpski referendum. Misija OEBS bila je spremna da sprovede operaciju prikupljanja glasačkih listića u skladu sa prethodnim presedanom i uz saglasnost svih relevantnih institucija, i zaista je ponudila da to učini", saopšteno je danas iz ove misije.

Kako se navodi u saopštenju, osnovni uslov za sprovođenje takve operacije je saglasnost svih strana. 

S tim u vezi, u nedostatku saglasnosti, nije moguće da misija sprovede operaciju takve veličine, koja treba da podrži najviše profesionalne izborne standard, dodaje se.

"Štaviše, u vreme pandemije, planiranje i sprovođenje takve operacije zahteva dodatno vreme kako bi se osigurala bezbednost izbornog osoblja i birača. U nedostatku potrebne saglasnosti, kao što je jasno stavljeno do znanja u prethodnim izjavama, i kako je saopšteno svim stranama, nije se pokazalo da je moguće da Misija sprovede ovakvu operaciju ovom prilikom."

U saopštenju se ističe da je šef Misije OEBS na Kosovu, Majkl Devenport, ponovio ovu poruku u pismu Кancelariji Vlade Srbije za Кosovo i Metohiju 14. januara, te da je to isto jutros uradio i u telefonskom razgovoru sa direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem.

Podsetimo, Kosovska policija je sinoć na Merdaru sprečila unošenje materijala za referendum u Srbiji.

Kako tvrde iz Kancelarije za KiM, OEBS je trebalo da sačeka glasački materijal za referendum kao i ranijih puta kada se glasalo. Međutim, kako je navedeno u saopštenju, OEBS se „nije pojavio“, već umesto njih „10 različitih policijskih vozila Kosovske policije koji su zaplenili mobilne telefone, lišili slobode naše ljude i zaplenili izborni materijal“.

Izvor: Radio Kontakt Plus

KiMOEBSreferendumglasanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva