:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2020   11:00

0

61

OEBS-u preti institucionalna kriza

Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) preti institucionalna kriza zbog isteka mandatala vodećim funkcionerima.

Pošto Albanija, kao predsedavajuća OEBS-u, nije uspela da postigne koncenzus oko produženja mandata četiri vodeće funkcije u toj organizaciji, od 18.jula, kada im ističe ugovor, preti zastoj u radu institucija.

Tako nije postignut koncenzus oko produženja mandata generalnom sekretaru OEBS Tomasu Gremingeru, direktorki Kancelarije za Demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Ingibjerg Solrun Gisladotir, visokom komesaru za manjine Lamberto Zanjeru, kao i izaslaniku za slobodu medija Arlemu Deziru.

Albanija je predložila da se mandat četiri najviša funkcionera OEBS produži u "paketu", ali je ta inicijativa doživela krah jer je Azerbejdžan bio čvrstog stava da se Deziru ne produži mandat.

Takođe i Tadžikistan se izjasnio protiv produženja mandata dirketorki ODIHR Gisladotir.

Nakon ovog neuspelog pokušaja Albanija je predložila da se mandat produži do Samita OEBS decembra ove godine, kao prelazno rešenje.

O tom predlogu razgovaraće se na idućoj sednici Stalnog saveta OEBS u četvrtak, ali je neizvesno da li će dobiti podršku svih 57 članica, koja je neophodna zbog principa donošenja odluka koncenzusom.

Protiv tog predloga se izjasnio Azerbejdžan koji insistira na tome da se Deziru ne produži mandat ni privremeno do kraja godine.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva