:

:

TV Most

clock

Mart 30, 2023   11:35

0

139

OEBS: Žalimo što Srpska lista ne učestvuje na aprilskim izborima

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Prištini izrazila je žaljenje što predstavnici Srpske liste neće učestvovati na predstojećim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova i Metohije uz ocenu da će njihova odluka ograničiti otvoreni izbor biračima na ovim izborima.

Kako se navodi u odgovoru OEBS-a T a n j u g u, izlaskom Srba iz privremenih prištinskih institucija dovedena je u opasnost integracija institucija na severu Kosova, koje je, kako kažu, jedan od najvažnijih dostignuća u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

"Nadamo se da će nedavno proaktivno političko angažovanje Prištine i Beograda u dijalogu doneti napredak ka normalizacijii odnosa i istovremeno zaštiti sve ono što je postignuto poslednjih godina", navode iz OEBS-a.

Kako je istaknuto zaštita prava svih zajednica je visoki prioritet, posebno za OEBS, dok zajednice takođe imaju odgovornost da se angažuju sa institucijama i učestvuju u demokratskim procesima.

Dodaje se da će lokalne izbore zakazane za 23. april sprovesti Centralna izborna komisija, u skladu sa ustaljenom praksom i procedurama, a da je neophodno da se oni odvijaju na miran i uredan način.

"Integracija kosovske policije i pravosuđa na severu Kosova i dalje će biti od suštinskog značaja za održavanje i jačanje vladavine prava i zaštitu interesa nevećinskih zajednica. Učešće na izborima za gradonačelnike i skupštine opština na Severu je od suštinskog značaja za unapređenje lokalne uprave i stvaranje uslova za prosperitet svih zajednica", naveo je OEBS.

Izbori na severu KiM prvo su bili zakazani za 18. decembar prošle godine, da bi potom bili odloženi za 23. april.

Srpska lista saopštila je da neće učestvovati, jer nisu ispunjeni njihovi zahtevi zbog kojih su napustili privremene prištinske institucije - formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje Specijalne policije sa severa Pokrajine.

Izvor: T a n j u g

KiMOEBSSrpska listaizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva