:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2015   12:05

0

137

OEBS želi da pomogne u reševanju konflikata

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa šeficom gruzijske diplomatije Tamarom Berukjašvili, Dačić je rekao da se Srbija kao predsedavajuća OEBS trudi da odigra konstruktivnu ulogu, i da u uslovima kada je ukrajinska kriza u fokusu svetske javnosti, drugi regioni i drugi konflikti ne ostanu po strani.

"Spremni smo da pomognemo da se nađe najbolji način i da dođe do napretka u razgovorima kako bi se sva ta pitanja, a posebno urgentna, kao što su humanitarna pitanja, pitanje nestalih, izbeglica i raseljenih, slobode kretanja… reše što brže i bez zadiranja u statusna pitanja", rekao je Dačić.


Dačić je kazao da OEBS pruža maksimalnu podrušku regionu Južnog Kavkaza, uključujući Gruziju, i ukazao na neophodnost rešavanja konflikata dijalogom jer je "alternativa tome ratni sukob, što niko ne želi".


"Potrebno je mnogo strpljenja, diplomatske mudrosti i pregovaračkih kapaciteta da se dođe do rešenja koje će odgovarati svima. Srbija ima puno razumevanja za sve probleme u tom regionu jer je i sama nažalost imala dosta negativnih iskustava u bližoj prošlosti", rekao je Dačić.Posle kratkog rata s Gruzijom u leto 2008, Rusija praktično ima potpunu kontrolu nad dva gruzijska regiona - Južnom Osetijom i Abhazijom. Sporazumom potpisanim marta ove godine u Kremlju, ekonomija i vojska Južne Osetije formalno su inkorporirani u ekonomiju i vojsku Rusije, a sličan sporazum sa Abhazijom je potpisan prošle godine.Gruzijska ministarka Berukašvili rekla je da je "potpisivanje tzv. sporazuma izmedju okupiranih teritorija (Gruzije) i njihovih tzv. vlada, i Rusije, grubo kršenje svih međunarodnih normi i prava".Berukašvili je naglasila da Gruzija, kao suverena zemlja, ceni ulogu OEBS u rešavanju konflikta i da je odlučna da ne koristi vojnu silu za njegovo rešavanje."Namera Gruzije je da stvori međunarodne mehanizme za bezbednost … i spremna je da nastavi konstruktivnu saradnju sa zapadnim zemljama i međunarodnom organizacijama da bi iskoristila sve što joj je na raspolaganju, i postigla konkretne rezultate i to korak po korak”, dodala je Berukašvili.Šefica gruzijske diplomatije i Dačić razgovarali su i o bilateralnoj saradnji i izrazili želju da unaprede političke i ekonomske odnose dve zemlja kao i saradnju u oblasti kulture, umetnosti, sporta.Dačić je zahvalio Gruziji zbog ; podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i dodao da i Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije.On je rekao da Srbija pruža podršku Gruziji na njenom evropskom putu i da se zalaže za što brže integrisanje i Srbije i Gruzije u evropske tokove.U poseti Gruziji Dačić boravi u sklopu obilaska misija OEBS na Južnom Kavkazu. Juče je bio u Azerbejdžanu, a sutra će posetiti Jermeniju.Dačić je danas u Tbilisiju razgovarao i s predsednikom Georgijem Margvelvašvilijem, s premijerom Iraklijem Garibašvilijem i s predsednikom Parlamenta Davidom Usupašvilijem.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?