:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2015   12:05

0

160

OEBS želi da pomogne u reševanju konflikata

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa šeficom gruzijske diplomatije Tamarom Berukjašvili, Dačić je rekao da se Srbija kao predsedavajuća OEBS trudi da odigra konstruktivnu ulogu, i da u uslovima kada je ukrajinska kriza u fokusu svetske javnosti, drugi regioni i drugi konflikti ne ostanu po strani.

"Spremni smo da pomognemo da se nađe najbolji način i da dođe do napretka u razgovorima kako bi se sva ta pitanja, a posebno urgentna, kao što su humanitarna pitanja, pitanje nestalih, izbeglica i raseljenih, slobode kretanja… reše što brže i bez zadiranja u statusna pitanja", rekao je Dačić.


Dačić je kazao da OEBS pruža maksimalnu podrušku regionu Južnog Kavkaza, uključujući Gruziju, i ukazao na neophodnost rešavanja konflikata dijalogom jer je "alternativa tome ratni sukob, što niko ne želi".


"Potrebno je mnogo strpljenja, diplomatske mudrosti i pregovaračkih kapaciteta da se dođe do rešenja koje će odgovarati svima. Srbija ima puno razumevanja za sve probleme u tom regionu jer je i sama nažalost imala dosta negativnih iskustava u bližoj prošlosti", rekao je Dačić.



Posle kratkog rata s Gruzijom u leto 2008, Rusija praktično ima potpunu kontrolu nad dva gruzijska regiona - Južnom Osetijom i Abhazijom. Sporazumom potpisanim marta ove godine u Kremlju, ekonomija i vojska Južne Osetije formalno su inkorporirani u ekonomiju i vojsku Rusije, a sličan sporazum sa Abhazijom je potpisan prošle godine.



Gruzijska ministarka Berukašvili rekla je da je "potpisivanje tzv. sporazuma izmedju okupiranih teritorija (Gruzije) i njihovih tzv. vlada, i Rusije, grubo kršenje svih međunarodnih normi i prava".



Berukašvili je naglasila da Gruzija, kao suverena zemlja, ceni ulogu OEBS u rešavanju konflikta i da je odlučna da ne koristi vojnu silu za njegovo rešavanje.



"Namera Gruzije je da stvori međunarodne mehanizme za bezbednost … i spremna je da nastavi konstruktivnu saradnju sa zapadnim zemljama i međunarodnom organizacijama da bi iskoristila sve što joj je na raspolaganju, i postigla konkretne rezultate i to korak po korak”, dodala je Berukašvili.



Šefica gruzijske diplomatije i Dačić razgovarali su i o bilateralnoj saradnji i izrazili želju da unaprede političke i ekonomske odnose dve zemlja kao i saradnju u oblasti kulture, umetnosti, sporta.



Dačić je zahvalio Gruziji zbog ; podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i dodao da i Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije.



On je rekao da Srbija pruža podršku Gruziji na njenom evropskom putu i da se zalaže za što brže integrisanje i Srbije i Gruzije u evropske tokove.



U poseti Gruziji Dačić boravi u sklopu obilaska misija OEBS na Južnom Kavkazu. Juče je bio u Azerbejdžanu, a sutra će posetiti Jermeniju.



Dačić je danas u Tbilisiju razgovarao i s predsednikom Georgijem Margvelvašvilijem, s premijerom Iraklijem Garibašvilijem i s predsednikom Parlamenta Davidom Usupašvilijem.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva