:

:

TV Most

clock

April 30, 2020   11:08

0

218

Oko 123.000 aranžmana rešeno - građanima vaučeri ili novac

Minitar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je do polovine marta 448.000 građana uplatilo aranžmane turističkim agencijama i da je do sada rešeno oko 123.000 tako što su građani dobili vaučere ili im je novac vraćen.

On je naveo da je novac vraćen građanima koji su uplatili aranžmane u nekim banjskim mestima u inostranstvu gde novac agencije nisu morale unapred da uplate hotelima.

Napominje da se i u zemlje EU razmišljaju o fleksibilnim vaučerima i da je to rešenje Srbija ponudila.

"To znavci da u roku od godinu i po dana imate pravo na zamensko putovanja, odnosno da dobijete vaučer koji ćete iskoristiti do 31. 12. 2021. godine i koji ćete iskoristiti na toj ili drugoj destonaciji. Ako se to ne dogodi agencija je u obavezi da vam vrati novac", pojasnio je ministar za TV Pink.

Napominje da osiguravajuće kuće ne mogu da vrate novac, jer one ne osiguravaju situacije za vreme ratnog stanja,vanrednog stanja ili krivičnog dela, već one osiguravaju ako agencija doživi bankrot.

Ukoliko se prihvati vaučer, objašnjava , sklapa se novi ugovor agencije i putnika, te u slučaju da agencija bankrotira troškove plaća osiguravajuća kuća.

MInistar preporučuje građanima da odmor provedu u Srbiji, jer putovanje u inostranstvo prate brojne nedoumice -putnik mora da ima zdravstveni karton, a u povratku ga verovatno čekaju pregledi.

"Sve su to nedoumice zbog kojih preporučujemo odmor u Srbiji", rekao je Ljajić i dodao da će građanima biti na raspolaganju još 400.000 vaučera za odmor u Srbiji.

Oni će, kako je rekao, biti podeljeni kao i prethodnih 160.000. Pravo na vaučere imaju penzioneri, zaposleni čija plata ne prelazi 60.000 dinara, registrovana gazdinstva, a nova kategorija su i studenti koji neće moći vaučere da koriste u mestu prebivališta ili mestu gde studiraju.

Šteta za prvih pet meseci za hotelijere je 300 miliona evra na osnovu deviznog priliva. Prošle godine prihod je bio milijardu i 400 miliona evra deviznog priliva.

"Za prva dva meseca imali smo 196 miliona deviznog priliva, 16 odsto više nego u januru i februaru prošle godine. Imali smo godinu koja je naslućivala da će biti najbolja turistička godina od 1989 godina. PO osnovu deviznog priliva šteta biti blizu milijardu evra", rekao je ministar i dodao da će indirektna šteta bti mnogo veća.

Izvor: Танјуг

Ljajićkoronavirusturistički aranžmani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva