:

:

TV Most

clock

Decembar 06, 2019   22:40

0

216

Oko 300 migranata prebačeno u prihvatni centar u Preševu

Osam autobusa sa oko 300 migranata stiglo je u prihvatni centar u Preševu sa severa Srbije, a ovaj potez je usledio pošto je u novembru postignut svojevrsni rekord – gotovo tri hiljade migranata pokušalo je da se preko Srbije domogne Evropske unije.

Centar u Preševu nije bio aktivan godinu i po dana. Za to vreme, radili su centri u drugim opštinama Pčinjskog okruga – u Vranju, Bujanovcu i Bosilegradu, preneo je RTS.

Pre desetak dana centar u Preševu ponovo je aktiviran i tada je stigla grupa od 400 migranata sa severa zemlje, koji su do tada bili u improvizovanim objektima.

Migranti, uglavnom samci, koji su tada, a i sada stigli, tokom zime boraviće u Centru.

Goran Ćirić iz Komesarijata za izbeglice i migracije ističe da su migranti prihvaćeni i da su obezbeđeni krov nad glavom, grejanje, tri obroka dnevno, kao i medicinska zaštita, odeća i obuća.

Kapacitet Prihvatnog centra u Preševu je oko 1.000 mesta, od toga 800 u čvrstim objektima i oni su skoro popunjeni.

U Bujanovcu više nema mesta za porodice sa decom, a u Vranju je prazno par soba. Prema podacima Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, situacija je komplikovanija na severu zemlje.

Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila poručuje da se moraju povećati kapaciteti smeštaja upravo zbog ovakvih okolnosti, jer Srbija definitivno postaje tampon-zona na putu migracije.

"U svetlu i sporazuma sa Fronteksom, koji je ratifikovan skoro, Srbija preuzima sve veće obaveze da se bori sa migracijom na sopstvenoj teritoriji duž granica Evropske unije", navodi Đurović.

Prema podacima Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, sve više migranata dolazi iz Sirije. Oni su do sada bili u Turskoj. Zbog povećanog broja migranata na severu zemlje, kanjiška opština zatražila je od MUP-a da što pre poveća broj policijskih službenika.

Izvor: T a n j u g

migrantiBujanovac
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva