:

:

TV Most

Foto: Profimedia

SAD

clock

Septembar 25, 2022   7:59

0

38

Oluja Fiona pogodila ispočni deo Kanade

Snažna oluja "Fiona" zahvatila je istočni deo Kanade zbog čega je stanovništvo evakuisano, dalekovodi i drveće oboreno, dok su mnogi domovi pretvoreni u gomilu ruševina.


 

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) saopštio je da je centar oluje sada u zalivu Svetog Lorensa nakon što je prošao Novu Škotsku, preneo je Rojters.

NHC je saopštio da je oluja "Fiona", nakon što je uzela danak u Novoj Škotskoj i Ostrvu Princa Edvarda, pogodila Njufaundlend i istočni Kvebek, ali da će verovatno oslabiti.

Port-o-Bask, na jugozapadnom kraju Njufaundlenda sa 4.067 stanovnika, proglasio je vanredno stanje i evakuisao delove grada koji su poplavljeni, izjavio je gradonačelnik Brajan Baton.

Nekoliko kuća i stambena zgrada završili su u moru, rekao je Rene Roj, glavni urednik "Vrekhaus viklija" u Port-o-Basku, za kanadsku televiziju.

"Ovo je najstrašnija stvar koju sam ikada video u svom životu", rekao je Roj, opisujući mnoge domove kao samo gomilu ruševina u okeanu.

Policija istražuje da li je jedna ženska osoba nastradala tako što je završila u moru, javio je CBC.

Kanadski premijer Džastin Trudo održao je jutros sastanak sa članovima vladinog tima za hitne slučajeve i o tome će obavestiti kasnije novinare, izjavila je njegova portparolka.

"Naša vlada je spremna da podrži pokrajine dodatnim resursima", naveo je Trudo na Tviteru.

U udaru oluje Fiona, koja je pre skoro nedelju dana pogodila Portoriko, nastradalo je najmanje osam osoba.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva