:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 18, 2015   12:05

0

139

Omaž Dobrici Ćosiću povodom godišnjice smrti

U prisustvu brojnih srpskih pisaca, predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimira Kostića i poštovalaca Dobrice Ćosića, predstavljena je knjiga "Ogledalo Dobrice Ćosića" autora Milivoja Pavlovića koju su dva meseca posle smrti kao neku vrstu portreta Dobrice Ćosića objavile "Večernje novosti".

"Na današnji dan pre godinu dana ugasio se život pisca i javnog radnika koji je kao malo ko bio voljen i nevoljen, imao vatrene ljubitelje i obožavaoce i isto takve protivnike. Nažalost ova velika i neiscrpna tema srpske književnosti i javnog života još uvek je neistražena", rekao je Pavlović.

On je istakao da se takvim veličinama kao što je Ćosić u svetu bave timovi stručnjaka i da je njegova knjiga u čijoj su osnovi razgovori koje je vodio sa Ćosićem prvo kao mlad novinar, zatim javni radnik i profesor univerziteta u periodu dužem od četiri decenije, samo početak onoga što dugujemo velikom piscu i svojoj kulturi.

Pavlović je prvi intervju sa Ćosićem radio 1971. godine. Taj intervju iz političkih razloga nije bio objavljen i sada se prvi put pojavljuje u javnosti u knjizi "Ogledalo Dobrice Ćosića" kao i mnogi drugi podaci do kojih je autor došao, kao što je na primer krsno ime pisca koje je Dobrosav a u zvanične podatke je ušlo ime od milja Dobrica.

Poslednji intervju Pavlović je vodio krajem februara prošle godine. Dva meseca pred smrt, iako slabog zdravlja Ćosić je pročitao rukopis knjige i sa ispravkama i dopunama desetak dana pred smrt dao je odobrenje za štampanje.

O delu velikog srpskog pisca i akademika, disidenta i političara, prvog predsednika SR Jugoslavije Dobrice Ćosića, saučesnika i svedoka mnogih događaja koji je ostavio nezaobilazno svedočanstvo o srpskom 20.veku govorili su književnik Milovan Vitezović, akademik Milo Lompar i autor knjige Pavlović.

Pismo akademika Dragoljuba Živojinovića pročitala je glumica Dragana Mićalović zbog njegove sprečenosti da prisustvuje omažu. On je u pismu ocenio da je autor knjige blizak piscu i da se trudio da razume njegovu ličnost, motive razočarenja, kako se od komuniste idealiste postepeno pretvorio u disidenta punog gorčine okrenutog protiv svojih ratnih drugova.

Vitezović se prisetio svojih prvih susreta sa Ćosićem koga je upoznao zahvaljući tome što je prvi maturant koji je diplomirao na Ćosićevom delu, romanu "Daleko je sunce".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva