:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2015   12:05

0

118

Ombudsman predložio izmene Zakona o restituciji

Kako se navodi u predlogu izmena i dopuna Zakona o restituciji koji je objavljen na sajtu parlamenta, izmenama se otklanjaju nejasnoće i nedoumice u važećem zakonskom rešenju i ostavlja mogućnost Republici Srbiji da bira sa kog će područja i koje poljoprivredno zemljište da građanima vraća u naturi.

Zaštitnik građanja napominje da je izmenu zakona o restituciji podneo jer ga je Agencija za restituciju obavestila da se u praksi postupak vraćanja oduzetog, a kasnije i komasiranog poljoprivrednog zemljišta, veoma teško sprovodi zbog čega "dolazi do nemogućnosti ostvarivanja i ograničavanja prava građana na imovinu", prenosi Beta.

Važećim rešenjem, čija je izmena predložena, bivši vlasnik ima pravo na vraćanje zemljišta samo iz komasacione mase za to poljoprivredno zemljište.

Zaštitnik građana navodi i da je primio obraćanje nekolicine građana Srbije koji još nisu dobili rešenje o vraćanju oduzetog zemljišta, iako je protekao zakonski rok. Ti građani, dodaje se, smatraju da se zbog toga nalaze u nejednakom položaju u odnosu na građane kojima je vraćena imovina.

Predviđeno je da izmene Zakona o restituciji stupe na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a za sprovođene tog zakona, kako se navodi, nije potrebno obezbediti sredstva u državnom budžetu.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva