:

:

TV Most

clock

Jul 06, 2020   11:52

0

111

Oni koji krše ljudska prava na britanskoj crnoj listi

Britanski šef diplomatije Dominik Rab parlamentu predstavlja listu imena osoba, kojima će biti zabranjeno izdavanje britanskih viza zbog kršenja ljudskih prava. Osobama na listi biće zamrznuta i sva pokretna i nepokretna imovina u Velikoj Britaniji. To je prvi samostalni potez postbregzitovskog Londona na zaštiti ljudskih prava.

"Od danas Ujedinjeno Kraljevstvo dobija nova ovlašćenja da spreči sve one, koji ozbiljno narušavaju i zloupotrebljavaju ljudska prava da uđu u našu zemlju, usmeravaju novac u naše banke i profitiraju od naše privrede", ističe ministar Rab.

Dominik Rab, koji je tokom pravne karijere bio advokat specijalista za zaštitu ljudskih prava, upozorava da britanska vlada "neće dozvoliti da se oni, koji nanose bol i uništavaju živote nevinih, okoriste o sve ono što Ujedinjeno Kraljevstvo ima da ponudi".

Prva nezavisna lista tog tipa trebalo bi da uključi državljane Rusije, Saudijske Arabije i Severne Koreje, mada ministarstvo spoljnih poslova nije, kako je inače običaj, na svom sajtu objavilo imena osoba na meti novih sankcija.

Britansko-ruski odnosi su na niskom nivou otkada je u Solzburiju otrovan prebegli ruski obaveštajac Sergej Skripal 2018. godine.

Prvi put na meti se našla i jedna od najvećih britanskih zemalja saveznica na Bliskom Istoku - Saudijska Arabija. Očekuje se da na listi budu svi, koje London smatra umešanim u ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. godine.

Detalji o povodima za uključenje severnokorejskih državljana na crnu listu nisu poznati. Ministar Rab najavljuje da će lista biti proširena do kraja godine i da će uključivati i osobe, uključene u korupciju i kršenje ljudskih prava novinara iz drugih delova sveta.

Mediji tu najavu vide kao aluziju na najnovija dešavanja u bivšoj britanskoj koloniji Hongkongu.

Po mišljenju Londona, Peking je Hongkongu oduzeo autonomni status, predviđen dogovorom dve zemlje na osnovu kojeg je to područje 1997. godine prešlo pod kinesku upravu.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva