:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2023   16:51

0

76

Operacije izraelske vojske u Kan Junisu na jugu Gaze;Najmanje 15.899 Palestinaca ubijeno od 7. oktobra

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da trupe deluju u svim delovima enklave, a glavne operacije su sada na jugu gaze u Kan Junisu. Navode da je glavni auto-put Salah ad Din "borbena zona". Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od subote u Pojasu Gaze ubijeno više od 800 Palestinaca. Od početka sukoba 15.899. Kako se navodi, 70 odsto ubijenih su žene i deca. Sukobi između izraelskig snaga i Palestinaca i na Zapadnoj obali.

WAFA: Najmanje 50 Palestinaca ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima na dve škole u izbegličkom kampu

Najmanje 50 Palestinaca ubijeno je u izraelskom vazdušnom napadu na dve škole u kojima se nalaze raseljeni, saopštila je palestinska novinska agencija Vafa (Wafa).

Tenkovi se približavaju Kan Junisu, glavni auto-put Salah ad Din "borbena zona"

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su novi humanitarni koridor dok napreduju ka južnom delu Pojasa Gaze i saopštile da je glavni auto-put Salah ad Din "borbena zona". 

U međuvremenu, mediji prenose, pozivajući se na očevice, da su izraelski tenkovi, oklopni transporteri i buldožeri ušli danas u južni deo Pojasa Gaze, kod Kan Junisa.

Kako navodi Tajms ov Izrael, više desetina izraelskih tenkova ušlo je u južni deo Pojasa Gaze. 

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga za arapski jezik naveo je na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru da je glavni auto-put Gaze Salah ad Din (Saladin), u oblastima severoistočno od Kan Junisa, "zona borbe". 

"Borbe i vojno napredovanje IDF u oblasti Kan Junisa ne dozvoljavaju kretanje civila kroz osovinu Salah ad Din u oblastima severno i istočno od grada", naveo je on. 

Rekao je da će  izraelska vojska olakšati kretanje civila preko obilaznice zapadno od Kan Junisa.

Al Džazira je prenela da izraelske snage prodiru u istočni deo Kan Junisa i deluje da opkoljavaju područje tog grada.  Kako je navela, intenzivirani su vazdušni napadi i granatiranje na istoku Kan Junisa.

Od ranog jutra izraelski tenkovi i oklopna vozila kreću se ka Kan Junisu. 

"Govorimo o istočnoj strani auto-puta Salah ad Din, dok se kod Kan Junisa put deli u dva pravca", navodi Al Džazira.

Izraelska vojska je danas ponovo pozvala na masovnu evakuaciju iz Kan Junisa, u kojem je desetine hiljada raseljenih Palestinaca potražilo utočište u proteklih nekoliko nedelja, nakon što je vojska proširila kopnenu ofanzivu i bombardovala ciljeve širom Pojasa Gaze.

Vojska je naredila Palestincima u oko 20 oblasti u centralnom delu Pojasa Gaze da odu dalje na jug i objavila mape na internetu, navodi Gardijan.

Cilj proširenih akcija izraelske vojske je, nakon isteka jednonedeljnog prekida vatre, uništenje lidera Hamasa u Pojasu Gaze.

Intenzivirani vazdušni napadi i granatiranje na istoku Kan Junisa

Izraelske snage prodiru u istočni deo Kan Junisa i deluje da opkoljavaju područje tog grada, javlja Al Džazira. Kako je navela, intenzivirani su vazdušni napadi i granatiranje na istoku Kan Junisa.

Od ranog jutra izraelski tenkovi i oklopna vozila kreću se ka Kan Junisu. 

"Govorimo o istočnoj strani auto-puta Salah al-Dina, dok se kod Kan Junisa put deli u dva pravca", navodi Al Džazira.

Izraelska vojska je danas ponovo pozvala na masovnu evakuaciju iz Kan Junisa, u kojem je desetine hiljada raseljenih Palestinaca potražilo utočište u proteklih nekoliko nedelja, nakon što je vojska proširila kopnenu ofanzivu i bombardovala ciljeve širom Pojasa Gaze.

Vojska je naredila Palestincima u oko 20 oblasti u centralnom delu Pojasa Gaze da odu dalje na jug i objavila mape na internetu, navodi Gardijan.

Cilj proširenih akcija izraelske vojske je, nakon isteka jednonedeljnog prekida vatre, uništenje lidera Hamasa u Pojasu Gaze.

IDF: Napadnut komandni centar Hezbolaha na jugu Libana

Izraelski avioni i dronovi izveli su napade na komandni centar Hezbolaha na jugu Libana, kao odgovor na, kako je saopštila izraelska vojska, napade na severni deo Izraela.

Rakete ispaljene na centralni Izrael

Više raketa ispaljeno je na centralni Izrael i zajednice na granici sa Pojasom Gaze.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Ramat Ganu u oblasti Tel Aviva i u više naselja u blizini međunarodnog aerodroma "Ben Gurion".

Sirene su se takođe oglasile u Pri Ganu, Nir Icaku i Sufi, izraelskim zajednicama na granici sa Pojasom Gaze.

Šefica Crvenog krsta u poseti Gazi: Patnja naroda iz Gaze je nedopustiva

Predsednica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Mirjana Špoljarić Eger, stigla je danas u Gazu, gde je zatražila zaštitu civila, nazvavši patnju palestinskog naroda nedopustivom.

"Stigla sam u Gazu, gde je patnja naroda nedopustiva. Neprihvatljivo je da civili nemaju bezbedno mesto u Gazi da se sklone, posebno sa vojnom opsadom na mestu gde ne postoji adekvatan humanitarni odgovor", navela je Špoljarić Eger na platformi Iks, nekadašnjem Tviteru.

Predsednova MKCK je rekla da svi koji su lišeni slobode moraju da budu tretirani humano.

"Taoci moraju da budu oslobođeni, a Međunarodnom komitetu Crvenog krsta mora biti dozvoljeno da ih poseti, bezbedno. Ponavljam poziv da se civili zaštite u skladu sa zakonima rata i da se dozvoli da neometano uđe pomoć", poručila je Špoljarić Eger.

Ministarstvo zdravlja u Gazi: Najmanje 15.899 Palestinaca ubijeno u Gazi od 7. oktobra

Najmanje 15.899 Palestinaca, od kojih su većina žene i deca, ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Kako se navodi, 70 odsto ubijenih u Pojasu Gaze su žene i deca.

Erdogan pozvao da se izraelskom premijeru sudi za ratne zločine

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekoa je da treba da se sudi izraelskom premijeru za ratne zločine "kao što se sudilo Slobodanu Miloševiću".

Erdogan je Benjamina Netanjahua ponovo nazvao "kasapinom Gaze".

Da bi se izraelskom premijeru sudilo za ratne zločine optužnicu mora da podigne Međunarodni krivični sud u Hagu.

Erdogan je kritikovao i Ujedinjene nacije optuživši stalne članice Saveta bezbednosti da su blokirale napore da se nasilje zaustavi.

"S jdene strane imate 121 zemlju koja je rekla 'stop ratu' i 'kraj krvoproliću', a sa druge strane imate tri ili pet zemalja koje su dale zeleno svetlo izraelskim napadima", naglasio je Erdogan.

Izvor: RTS, agencije; Foto: T a n j u g/AP

IzraelGaza
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva