:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 11, 2020   17:13

0

209

Oporavak Instituta u Boru merilo uspeha sadašnje vlasti

Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru najbolji je primer kako je bilo ranije kada je ta institucija bila u dugovima i kada su plate rudara, na primer, 2011. bile 55.000 dinara, a kako je danas kada institut ima godišnji prihod od šest miliona evra a rudari zarađuju u proseku 95.000, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Premijerka je tokom posete Institutu i RTB-u Bor istakla da je Institut u Boru imao gubitke i dugove od sedam miliona evra, dok danas ne samo da nema dug, već od njega direktno i indirektno živi 1.000 ljudi.

Takođe, navela je da su prosečne plate u rudarstvu povećane za više od 70 odsto u odnosu na 2011. godinu.

Takođe, Institut uplaćuje u budžet tri miliona evra godišnje, a Brnabić je naglasila da je taj institut jedan od najboljih u Srbiji.

"To što se desilo sa tim institutom, kako se razvijao, kako je nakada izgledao i kako danas, možda je najbolja paradigma i primer kako je izledalo naše rudarstvo, naša ekonomija i naučne institucije, a kako danas. Taj institut je pre 10 godina dugovao nešto više od sedam milion evra, pet plata nije bilo isplaćeno, a oprema je bila zastarela".

Brnabić navodi da je prosečna plata u institutu bila oko 250 evra.

U međuvremenu su zahvaljujući dobrom rukovodstvu instituta i naučnim radnicima, kao i velikoj podršci Ministarstva prosvete vraćeni svi dugovi, a prosečna plata u Institutu je 800 miliona evra i koristi se najsavremenija oprema i tehnologija, napomenula je premijerka.

"To je potpuno drugačija slika, to su stvari koje su bile crne, a danas su bele. Takav je bio i RTB Bor, gde smo imali ogromne gubitke jedan od najveći problem za budžet", istakla je Brnabić.

Današnja poseta Zaječaru nije funkcionerska kampanja

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da njena današnja poseta Zaječaru nema veze s funkcionerskom izbornom kampanjom, već da je došla u taj grad u svojstvu predsednice Vlade kako bi obišla radove na rekonstrukciji osnovne škola u šta su uložena značajna sredstva, i kako bi promovisala elektronski upis.

Brnabićeva je to rekla novinarima odgovarajući na pitanje u kom svojstvu je danas u Zaječaru i ako nije reč o funkcionerskoj kampanji zašto u februaru nije posetila taj grad.

"Ovo mi je treći put da sam u Zaječaru. To što su raspisani izbori ne znači da ja i dalje nisam predsednica Vlade, ne znači da ja i dalje ne radim svoj posao, ne znači da na kraju krajeva ne privodim kraju svoj mandat kao predsednica Vlade obilazeći lokalne samouprave i vodeći računa o tome šta smo uradili i da li smo završili", kazala je Brnabićeva.

Kako je objasnila, funkcionerska kampanja bi bila da je došla u Zaječar u svoje radno vreme i obišla štand Srpske napredne stranke ili sedište SNS-a i pozvala ljude da glasaju za SNS.

"Ništa od toga ja nisam uradila, bila sam kao što sam bila i prethodna dva puta. Došla sam u Zaječar da obiđem radove, a mislim da ćemo se složiti da je ulaganje preko dva miliona evra u jednu osnovnu školu značajno ulaganje i za Zaječar i za Republiku Srbiju", navela je premijerka.

Kako je kazala, danas je u Zaječaru kao predsednica Vlade i ni u jednom trenutku nije spomenula stranku.

"Tako da ne znam odakle vam ta konfuzija da li sam ovde kao predsednica Vlade, član stranke ili Ana Brnabić. Čini mi se da je to više nego jasno", zaključila je Ana Brnabić.

Izvor: Танјуг

BrnabićBorZidjin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva