:

:

TV Most

Foto: parlament.gov.rs

clock

Maj 27, 2019   12:06

0

288

Opozicija iz SzS-a neće na sednicu o KiM

Deo opozicije uglavnom okupljen u Savezu za Srbiju neće prisustvovati Posebnoj sednici parlamenta na čijem je dnevnom redu izveštaj o Kosovu i Metohiji, koji će predstaviti predsednik Aleksandar Vučića, jer smatraju da je reč o "mamcu za povratak opozicije u parlament".

 

To su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekli Goran Ćirić (DS), Boško Obradović (Dveri), Sanda Rašković Ivić (Narodna stranka), Marko Đurišić (SDS) i Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde).

Ćirić je rekao da tema Kosova i Metohije jeste važna, ali da neće prisustvovati sednici, jer, kako kaže, odluku o bojkotu nisu ni doneli zbog tema, već zbog odnosa većine nad manjinom i želje da se uspostavi društvo demokratije, da se oslobode institucije, omoguće fer izbori i slobodni mediji.

Dodaje i da je sednica "predstava" u funkciji predizborne kampanje i napada na opoziciju.

Tepićeva je ocenila da je današnja sednica "samo mamac za opoziciju" i da u izveštaju nema ključnih odgovora na koje su, kako kaže, čekali sedam godina. Predsednik, kaže ona, pregovara nešto, a opozicija ne zna šta je to.

Dodaje i da je Srbija dalje od bilo kakvog rešenja nego pre sedam godina i da su tenzije još veće.

Navodi i da je izveštaj o radu kancelarije za KiM trebalo da predstavi direktor Marko Đurić, a ne predsednik Republike.

Đurišić je rekao da je vlast više puta pokušavala da vrati poslanike opozicije u poslaničke klupe od kako su se pridružili građanima u protestima, zakazujući sednicu o finansiranju AP Vojvodina, izmenama Krivičnog zakonika i sada o Kosovu i Metohiji.

"Ovo je vrhunac njihovog pokušaja da nas razbiju u odluci da ne učestvujemo u plenarnom zasedanju", rekao je Đurišić i dodao da to neće uspeti.

Dodaje da je sednica o KiM bila zakazana prvo za 10 časova, a da je onda pomerena u 16 časova zbog, veruje, "veće gledanosti"

"Posle sednice neće biti jasnija pozicija Srbije o budućem statusu KiM, životu građana. Jedino se vlast nada da će jos više učrstiti vlast i degradirati skupštinu", smatra Đurišić.

Izvor: RTS

SzSSkupština Srbijesednicaizveštaj o KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva