:

:

TV Most

Foto: RTV KiM

clock

Oktobar 01, 2021   16:20

0

140

Opozicija kritikuje sporazum: Kurti je marioneta, saradnik Srbije

Predstavnici opozicije u Prištini i danas su oštro kritikovali odluku Prištine da postigne dogovor sa Beogradom o deeskalaciji situacije na severu KIM i optužili premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da sarađuje sa Beogradom.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da bi Kurti trebalo da podnese ostavku jer je vratio Prištinu 10 godina unazad, odnosno u period pre jednostranog proglašenja jednostranosti, prenosi Ekonomija online.

"Dogovor o registarskim tablica pogodio je suverenitet zemlje. Time što je dogovoreno da se policija povuče sa četvrtine teritorije vratio je Kosovo u period pre nezavisnosti", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare i dodao da je time Beograd stekao prednost u pregovorima.

On je Kurtija nazvao "premijerom marionetom" koji je napravio najviše anti-američkih poteza i istovremeno se zapitao gde je predsednica privremenih institucija Vljosa Osmani istiučući da nema gde da se sakrije.

"Ova vlada je pro-ruska, ona služi interesima ruskog predsednika Vladimira Putina", rekao je on i dodao da ne isključuje proteste zbog dogovora sa Beogradom.

Bivši glavni pregovarač Prištine u dijalogu Edita Tahiri ocenila je da u Briselu nije zaštićen suverenitet takozvanog Kosova.

Ona je na Fejsbuku napisala da je umesto postizanja uzajamnog priznavanja tablica, jučerašnji dogovor pretvorio dijalog u nešto što se dešavalo pre pet godina.

"Kurtijeva vlada je ovim dogovorom omogućila Srbiji da odlučuje kada će specijalne kosovske jedinice ići na sever naše zemlje. I dok je vlada rečima obećala da će zaštititi Ustav u dijalogu, ona je prekršila Ustav i suvereneitet Kosova", ocenila je Tahiri.

Članica Demokratskog saveza Kosova Melihate Termkoli ocenila je da je Kurtijeva vlada "jadni saradnik" Beograda, prenosi portal Zeri.

"Aljbini ne može da se odvoji od mentaliteta istočne politike. Jadni saradnik Srbije na štetu Kosova. Gde je opozicija, to mesto je upražnjeno. Kuda ćemo ovako", zapitala je ona.

KiMKurtisporazumopozicijatablice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva