:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Oktobar 13, 2021   17:24

0

79

Opozicione stranke osudile upad ROSU na sever KiM

Opozicione stranke u Srbiji osudile su danas upad specijalnih jedinica kosovske policije na sever Kosova, ocenjujući da se radi o predizbornom potezu prištinskih vlasti pred lokalne izbore u južnoj srpskoj pokrajini.

Koalicija NADA, koju čine POKS, DSS i 23 udruženja građana, traži povlačenje specijalnih jedinica takozvane kosovske policije sa severnog dela Kosova i Metohije.

"Prekomerna upotreba sile kosovske policije pod izgovorom kontrole poslovanja apotekarskih ustanova u Severnoj Mitrovici je jasno usmerena na zastrašivanje kosovskih Srba pred izbore koji treba da budu održani u nedelju", izjavio je kandidat za predsednika Srbije i predsednik DSS, Miloš Jovanović.

On je Srbe na KiM pozvao na jedinstvo, a zvaničnike Vlade Srbije da upute jasan zahtev međunarodnim snagama koje su zadužene za bezbednost i mir u južnoj pokrajini da hitno reaguju, dodaje se u saopštenju.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, Borko Stefanović, najoštrije je osudio upad kosovske specijalne jedinice Rosu i upotrebu sile nad građanima na severu KiM.

"Bacanje šok bombi na građane, suzavca i nasilje nad Srbima u Kosovskoj Mitrovici ne mogu se opravdati nikakvom borbom protiv šverca, već golim nasiljem i pokušajem da se silom zaokruži vlast nad našim narodom na KiM. Ovakve aktivnosti kosovske Vlade su u funkciji rejtinga pred nastupajuće kosovske lokalne izbore i demonstracije sile nad Srbima na KiM", istakao je Stefanović.

On je ocenio da upravo ovakvi potezi pokazuju da Vlada u Prištini više ne vlada sobom i ne razume da se ovako brutalno ponašaju samo okupacione sile, navodi se u saopšenju.

Potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović najoštrije je osudila najnoviji talas nasilja na području Kosovske Mitrovice i Zvečana, i upotrebu sile protiv Srba na tom području.

"Nesumnjivo je i ovaj put reč o predizbornom marketingu privremenih institucija u Prištini", kaže Manojlovićeva.

Demokratska stranka smatra da je od izuzetne važnosti da se predstavnici vrate za pregovarački sto, da prestane zveckanje oružjem i da životi građana konačno budu na prvom mestu, navodi se u saopštenju.

Pokret "1 od 5 miliona" zatražio je od međunarodne zajednice da pod hitno reaguje i obuzda takozvanu kosovsku vladu kako ne bi došlo do eskalacije nasilja.

"Zahtevamo i od privremenih prištinskih institucija da prestanu sa zastrašivanjima i demonstriranjem sile nad srpskim stanovništvom. Razumemo da su u predizbornoj kampanji, ali nasilje nad ljudima ne sme nikada i nigde biti sredstvo političkog marketinga i ubiranja rejtinga", ističe se u saopstenju.

Pokret slobodnih građana pozvao je međunarodnu zajednicu, a pre svega KFOR i NATO, da odlučnim potezima zaustave dalju eskalaciju nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

"Kampanja povodom lokalnih izbora na Kosovu nikako ne sme predstavljati opravdanje za nasilje nad građanima Severne Mitrovice i apelujemo na sve odgovorne strane da učine sve što je potrebno kako bi sačuvali mir", piše u saopštenju.

Izvor: T a n j u g

KiMROSUKosovska Mitrovicaopozicione strankeSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva