:

:

TV Most

Foto: Rojters

SAD

clock

Januar 21, 2020   21:30

0

28

Opoziv Trampa pred Senatom – rasprava o svedočenju "predsednikovih ljudi"

U Američkom senatu u toku je proces opoziva predsednika Trampa. Senatori trenutno raspravljaju o proceduri koju je juče objavio lider republikanske većine Mič Makonel. Tom procedurom, kako tvrde demokrate, republikanci pokušavaju da ubrzaju proces i predsednika Trampa oslobode odgovornosti bez mogućnosti iznošenja dokaza i iskaza svedoka koji mogu da potvrde predsednikovu krivicu.

Pravilima koje je predstavio Mič Makonel i o kojima će se Senat danas izjasniti, predviđeno je da tim demokratskih tužioca i tim odbrane predsednika Trampa imaju 24 sata u dva dana da predstave svoje argumente, posle čega će uslediti resprava koja će trajati 16 sati.

Kada je reč o dodatnim dokumentima i potencijalnim svedocima, Senat mora da se izjasni o svakom pojedinačno i za odobrenje je potrebna natpolovična većina koju demokrate nemaju.

Lider senatske manjine Čak Šumer smatra da su pravila postavljena tako da američka javnost nikada ne sazna istinu o tome šta je predsednik Tramp zaista učinio.

"Tražili smo četiri činjenična svedoka i tri specifična seta relevantnih dokumenata. Svedoci nisu demokrate, oni su predsednikovi ljudi, njegovi najviši savetnici koje je on imenovao. Svaki dosadašnji proces opoziva predsednika u našoj istoriji uključivao je i svedoke", kaže Šumer.

Lider senatske većine Mič Makonel smatra da su demokrate imale dovoljno vremena da iznesu dokaze u donjem domu Kongresa, ali da nisu dokazali ništa.

"Predstavnički dom je iskoristio svoje vreme. Sada je sve u rukama Senata. Vreme je da ovo ponosno telo opravda smisao zbog kojeg je osnovano", smatra Makonel.

Da bi pozvali svedoke, demokratama su potrebna četiri glasa svojih umerenijih republikanskih kolega, kojih ima, ali je pitanje da li su spremni da odustanu od glasanja po stranačkoj liniji kako je bilo od samog početka procesa opoziva predsednika.

Izvor: RTS

SADTrampopoziv
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva