:

:

TV Most

Foto: kragujevac.rs

clock

Mart 19, 2019   13:15

0

254

Oprema i programske obuke zainteresovanima za povratak na Kosovo

U okviru projekta "Održivi povratak - podrška i osnaživanje" koji finansira Evropska unija, raspisan je javni poziv za podnošenje prijava za dodelu bespovratnih sredstava u vidu opreme i programe obuka.

Javni poziv koji je otvoren 6. marta i traje do 10. aprila pruža mogućnost interno raseljenim licima i povratnicima po Sporazumu o readmisiji zainteresovanim za povratak na Kosovo koji se prijave, da dobiju bespovratna sredstva za nabavku opreme, mašine ili alata u vrednosti do 2.500 evra ili da u skladu sa svojim potrebama pohađaju kurseve za stručno osposobljavanje i usavršavanje u trajanju od jednog do šest meseci.

Zahvaljujući sredstvima Evropske unije, biće dodeljeno 60 ekonomskih grantova za generisanje prihoda i treninga za pokretanje poslovanja i 30 kurseva za stručno osposobljavanje i usavršavanje. 

Bespovratna sredstva u vidu opreme i programi obuka će interno raseljenim licima i povratnicima po Sporazumu o readmisiji zainteresovanim za povratak na Kosovo poboljšati mogućnosti za zapošljavanje i stvaranje prihoda, kako bi se doprinelo održivosti njihovog povratka.

Projekat je deo šireg programa "EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika", koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, čija vrednosti iznosi 5,65 miliona evra.

U okviru projekta “Održivi povratak – podrška i osnaživanje” u Kragujevcu je juče održana informativna sesija na kojoj su interno raseljena lica i povratnici po Sporazumu o readmisiji zainteresovani za povratak na Kosovo upoznati sa detaljima javnog poziva za podnošenje prijava za dodelu sredstava u vidu opreme i programa obuke.

Projekat “Održivi povratak – podrška i osnaživanje” sprovodi Danski savet za izbeglice Srbije uz podršku Kancelarije za KiM, u saradnji sa gradom Kragujevcem i organizacijama Božur i Sveti spas.

Prijave za javni poziv kao i prateća dokumentacija sa uputstvom mogu se preuzeti u Povereništvu za zaštitu izbeglih prognanih i raseljenih lica u Kragujevcu, ul. Laze Marinkovića 60 ponedeljkom od 10-15 časova kao i sa internet stranica: Danski savet za izbeglice, Kancelarija za KiM i grad Kragujevac.

Inače, projekat “Održivi povratak – podrška i osnaživanje” u okviru koga se realizuje javni poziv, deo je šireg programa “EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika”, koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji u vrednosti od 5. 650 000 evra.

Izvor: Radio Kontakt Plus, infokg.rs

"Održivi povratak - podrška i osnaživanje"KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva