:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2019   8:15

0

209

Oproštaj od Mihajla Sporića, mladog naučnika koji nije pobedio samo bolest

Jedan od najboljih mladih fizičara Mihajlo Sporić biće sahranjen danas u 12 časova, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Komemoracija je u 10 časova u Matematičkoj gimnaziji. Porodica Sporić zamolila je da se ne kupuje cveće, već da se novac donira NURDORU, Fondaciji za decu obolelu od raka.

Među brojnim priznanjima koje je stekao jesu i Vukova diploma i Svetosavska nagrada.

"Ja sam isto došao kao đak generacije u Matematičku gimnaziju iz osnovne škole i bio je šok videti sve te ljude koji se podjednako interesuju za matematiku i fiziku koji i podjednako rade tako da je bilo dosta teško na početku, ali ta prijateljska konkurencija koja je do kraja vladala u našem odeljenju nas je sve podsticala i na takmičenje i na redovnoj nastavi da izvučemo svoj maksimum", govorio je Mihajlo.

U svakom razgovoru sa novinarima, Mihajlo je pominjao svoju školu, školu na čijem je ulazu danas zastava spuštena na pola koplja. Profesori sa ponosom i tugom govore o jednom od najboljih đaka kojeg su imali. Đaka koji je samo u jednoj godini, na tri međunarodna takmičenja osvojio tri zlatne medalje.

"Uvek je bio ozbiljan s jedne strane a sa druge strane nasmejan, raspoložen, vedar, šarmantan, Svi razgovori o njemu su išli u tom pravcu, svi profesori, jednodušno imaju jedno isto mišljenje o njemu, da mi tavkvog đaka nikad nismo imali", kaže Srđan Ognjanović, nekadašnji direktor Matematičke gimnazije u Beogradu.

Bio je brucoš Fizičkog i Elektrotehničkog fakulteta. Sa saznanjem da je teško bolestan, Mihajlo odlazi na studije u Kembridž. I dalje je među najboljima, osvaja nagrade.

Od prvog dana tamo je bio pod lekarskim nadzorom. Nije mogao da ide na predavanja i onda su mu pomagale kolege, donosile su mu beleške, udžbenike i da pričaju o čemu su učili.

"A ni profesorima nije bilo teško da dođu baš u njegovu sobu i da tu rade zajdno. Tako da je on tu i pod izuzetno teškim okolnostima postizao sjajne rezultate i bio među najboljim studentima. Dekani fakulteta određenih pohvale svoje najbolje studente i onda šalju bivšim školama pismo u kojima kažu - zadivljeni smo kako ste vi iznedrili tako dobo dete. E pa jedan od tih je bio naravno i Mihajlov dekan", kaže Ognjanović.

Posle Mihajlove smrti na Triniti Koledžu tri dana žalosti i oproštaj uz reči njegove mentorke da je bio briljantan student, drag i velikodušan i da su izgubili nekog veoma posebnog.

"Ja ga pamtim kao jednog tako sjajnog momka koji je što kaže otacm bio ponos i porodici i državi i samo razmišljam šta je sve mogao da postigne. Znači pamtiću ga kao neostvarenog genija, kao momka koji je za ono malo života što mu je dato napravio veliki rezultat", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Zato će nagrada srednjoškolcima koji su postigli najbolje rezultate na takmičenjima iz fizike nositi ime MIhajlo Sporić. Da se ne zaboravi.

Izvor: RTS

Mihajlo Sporić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva