:

:

TV Most

clock

April 29, 2022   7:56

0

54

Opsada "Azovstalja" još traje, snabdevanje gasom u žiži evropske javnosti

Šezdeset i peti dan rata u Ukrajini. Nastavlja se ruska opsada "Azovstalja", dok generalni sekretar UN pokušava da obezbedi evakuaciju iz železare. Sinoć su dve eksplozije odjeknule Kijevom. Ukrajina i Rusija su još jednom razmenile zatvorenike. EU poručuje da su države članice saglasne i da neće plaćati gas u rubljama.

Gradonačelnik Donjecka: U granatiranju ukrajinske vojske oštećeno skladište nafte

U granatiranju ukrajinskih snaga oštećeno je skladište nafte u Kirovskom okrugu u Donjecku, tvrdi gradonačelnik Oleksij Kulemzin, piše Izvestija.

Kako se navodi, grad je tokom noći četiri puta granatiran.

(iz.ru)

Veto Rusije na produženje misije OEBS-a u istočnoj Ukrajini

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koja godinama održava posmatračku misiju u istočnoj Ukrajini, saopštila je da će morati da prekine svoj dugotrajni boravak na tom području.

Rusija kao jedna od članica OEBS-a stavila je veto na produženje misije.

"Ovo nije laka odluka, ali pozicija Ruske Federacije nam nije ostavila drugog izbora osim da preduzmemo korake za zatvaranje Misije", rekao je predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Poljske, Zbignjev Rau.

Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini bila je raspoređena od 2014. godine kada je prvi put izbio sukob između ukrajinskih trupa i proruskih pobunjenika.

Kako navodi Bi-Bi-Si, OEBS je bio jedina međunarodna organizacija koja je direktno pratila sukob.

(bbc.com)

Kadirov: Ukrajini potreban lider kao Ahmad Kadirov

Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov smatra da je Ukrajini potreban lider kakav je bio njegov otac i prvi predsednik Čečenije Ahmad Kadirov, koji je, prema njegovom mišljenju, spasao Čečeniju od potpunog uništenja.

Kadirov je izrazio nadu da će se Ukrajinci "opametiti i povratiti kontrolu nad državom u svoje ruke", inače će, prema njegovim rečima, tu misiju ispuniti predsednik Rusije, prenose RIA Novosti.

"Ako neko misli da Rusija vodi neprijateljsku politiku protiv nezavisnosti Ukrajine, on se grdno vara. Ta država je izgubila svoj suverenitet još 2014. godine, kada su zapadne i evropske institucije preuzele vlast u toj zemlji i predale je u ruke svojim štićenicima", dodao je Kadirov.

Ahmad Kadirov bio je separatistički borac protiv Rusije tokom prvog čečenskog rata, sredinom 1990-ih. U drugom čečenskom ratu, koji je počeo 1999. godine, promenio je stranu i podržao Moskvu. Postao je predsednik Čečenije 2003. godine, ali je 9. maja 2004. ubijen u terorističkom bombaškom napadu na prolsavi Dana pobede u Groznom.

(Tanjug) 

Britanija šalje 8 hiljada vojnika na vežbe u Evropi

Oko 8.000 britanskih vojnika trebalo bi da bude poslato u Evropu kako bi učestvovali u vojnim vežbama, piše Skaj njuz. List navodi da će u jednom od najvećih zajedničkih vežbi od Hladnog rata, oko 8.000 britanskih vojnika biti raspoređeno od Finske do Severne Makedonije, najviše u periodu između aprila i juna. U vežbama će učestvovati i desetine hiljada vojnika NATO-a i pripadnika Združenih ekspedicionih snaga, među kojima su Danska, Island i Norveška.
Osim vojnika, na vežbama će učestvovati desetine tenkova i više od 100 oklopnih borbenih vozila.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da će planirane vežbe poboljšati sposobnost britanskih i finskih trupa da rade jedna uz drugu, odvraćajući, kako je navedeno, "rusku agresiju u Skandinaviji i baltičkim državama“.

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas rekao je da će taj potez pokazati "solidarnost i snagu".

„Bezbednost Evrope nikada nije bila važnija. Ove vežbe će pokazati kako naše trupe udružuju snage sa saveznicima i partnerima širom NATO-a i sa Zajedničkim ekspedicionim snagama, u demonstraciji solidarnosti i snage u jednom od najvećih zajedničkih raspoređivanja od Hladnog rata“, istakao je Volas.

(Tanjug) 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres je nakon posete Moskvi otišao i u Ukrajinu.

Sa predsednikom Volodimirom Zelenskim razgovarao je o evakuaciji iz "Azovstalja" u Marijupolju, železare u kojoj su, prema navodima Kijeva, smeštene ukrajinske snage i civili.

Sinoć su eksplozije odjeknule ukrajinskom prestonicom, a ministar Dmitro Kuleba je optužio ruske snage da su krstarećim raketama gađale Kijev tokom posete Guteresa i bugarskog premijera Kirila Petkova, što smatra varvarskim.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su u raketnim napadima uništili šest skladišta oružja i goriva. Kako se navodi, pogođeno je i 76 vojnih objekata.

Pitanje snabdevanja gasom je u žiži evropske javnosti otkako je iz Moskve saopšteno da će za ovaj energent morati da se plaća u rubljama. Zasad je Rusija obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara. Moskva tvrdi da je cilj akcije sprečavanje genocida u Donbasu, "demilitarizacija" i "denacifikacija" Ukrajine.

Izvor: RTS

UkrajinaRusijaAzovstaljEvropagasGutereš
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva