:

:

TV Most

clock

Maj 08, 2023   16:35

0

123

Opština Štrpce: Akcija uklanjanja kamera u gradu još jedan pritisak i nasilje Prištine

Iz Opštine Štrpce poručili su danas da se iza prošlonedeljne akcije uklanjanja kamera za video nadzor koju je u ovom gradu sprovela Agencija za informacije i privatnost Kosova krije ne njihova briga oko „legalnosti samih kamera, već pokušaj da se ova opština prikaže kao sredina u kojoj se odvijaju nelegalne aktivnosti".

U saopštenju Opštine Štrpce osvrnuli su se na akciju Agencije za informacije i privatnost Kosova u okviru koje je uz asistenciju policije u četvrtak 4. maja izvršena kontrola postavljenih kamera za video nadzor na teritoriji opštine Štrpce.

"Ova akcija dolazi nakon prethodne akcije koja je sprovedena 7. jula 2022. godine, na seosku slavu Štrpca, kada je po navodima Tužilaštva u Uroševcu i policije, pokrenuta akcija uklanjanja, kako su oni rekli 'nelegalnih kamera pod sumnjom da su služile za špijunažu u opštini Štrpce'. Radi istine želimo da najpre, sugrađane i čitavu javnost obavestimo da u toj akciji od 7. jula prošle godine nije uklonjena niti jedna kamera jer je utvrđeno da kamere nisu bile u funkciji. U akciji 4. maja ove godine inspektori Agencije za informacije i privatnost su uklonili nekoliko kamera za koje su utvrdili da su starije proizvodnje i da ne mogu biti stavljene u rad", navodi se u saopštenju Opštine Štrpce.

Dodaje se i da je netačna informacija koju je pomenuta Agencija izdala putem saopštenja da se radi o „ilegalnim kamerama“.

"Kamere su, kao i sve ostale javne kamere u blizini verskih i obrazovnih objekata, postavljene legalno, legalnim procedurama. Još jednom ponavljamo informaciju da, osim u blizini škole na Brezovici, sve druge kamere nisu bile u funkciji godinama unazad i pre ovih akcija", stoji u saopštenju.

Rukovodstvo Opštine Štrpce smatra da je reč o procesu sa političkom pozadinom koji je samo deo svega onoga što se u opštini Štrpce dešava od decembra 2021. godine.

"Rukovodstvo i građani opštine Štrpce, nalaze se već duže pod različitom vidom institucionalnog pritiska i nasilja koje dolazi iz Prištine od strane aktuelnog režima. Potreba da se stalno kriminalizuje opština Štrpce je nešto čemu svedočimo već duže vreme. Osnovna ljudska prava, osnovne demokratske vrednosti, sloboda, krše se na svakom koraku prema građanima opštine Štrpce i insitituciji lokalne samouprave. Još jednom, istine radi, uklonjene kamere nisu bile 'legalne'. Ako je i bilo onih kamera koje su bile starijeg datuma i čiji je rok upotrebe istekao, one svakako nisu bile nelegalno postavljene, piše u saopštenju.

Naglašavaju i da će "Opština Štrpce će uvek stajati na strani istine i pravde jer smatramo da je to jedini put ka uspostavljanju normalnih vrednosti života".

Izvor: Kosovo online; Foto: RTV KiM

KiMŠtrpcevideo nadzor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva