:

:

TV Most

clock

Februar 22, 2024   16:39

0

211

Opštine sa Kosova i Metohije na 54. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Na 54. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, srpske opštine sa Kosova i Metohije predstavljaju se na štandu Kancelarije za KiM. Prirodne lepote, bogatu tradiciju, kao i gastronomsku ponudu predstavili su i Štrpce i Zubin Potok.

Na Sajmu turizma veliki broj institucija, organizacija, udruženja ali i pojedinaca predstavlja svoju bogatu turističku ponudi ali i sve ono što je karakteristično južnu srpsku pokrajinu.

Pre svega, srpsko kulturno nasleđe, zatim tradicija u vidu pesme, igre i narodnih nošnji samo je deo deo programa kojim se predstavljaju turistički poslenici sa Kosova i Metohije.

Svoj turistički potencijal predstavlja i Opština Štrpce koja i te kako ima čime da se pohvali.

Biser turističke ponude Opštine Štrpce, pre svega je Šar planina koju godišnje poseti veliki broj ljubitelja skijanja ali i sportova u prirodi i prirodnih lepota koje ova planina nudi i tokom letnjih meseci. 

Posetioci su  se  pridružili  izlagačima i predstavnicima opštine i Kancelarije za KiM i  domaćinskoj atmosferi uživali u bogatoj trpezi i domaćim proizvodima,  kso što je  nadaleko čuven šarski sir.

18:30 - Jevtić: Dolazak gostiju na Kosovo nema samo ekonmski značaj, već predstavlja i podršku u teškim vremenima.

Predsednik opštine Dalibor Jevtić, uz poziv  turistima  posete Sirinićku župu, ističe da dolazak gostiju na Kosovo nema samo ekonmski značaj za srpski narod, već predstavlja i vid podrške u teškim vremenima.

,,Uvek kažem da nam je posebno drago kada nam dolaze ljudi iz centralne Srbije, kao i ostali turisti, ne samo što će u ekonomskom smislu pomoći lokalno stanovništvo, već je nama poseta svakoga jedan vid podrške u ovim teškim vremenima", rekao je Jevtić.

On je naglasio da postoji potreba za ulaganjem u ovdašnji turizam i izrazio nadu će se to i realizovati uz podršku Srbije i Kancelarije za KiM.

,,Želim da se zahvalim Kancelariji za KiM, direktoru Petru Petkoviću i njegovom timu, predsedniku Aleksandru Vučiću koji je sinoć posetio naš štand među prvima. To je za nas značajno, drago mi je što je dobio poklon iz Štrpca i probao šarski sir. Nema ničeg lepšeg kada na ovaj način govorimo o lepim temama u vremenima kada i nema baš puno lepih vesti sa Kosova“, zaključio je Jevtić.

Zubin Potok: Hodamo zemljom kojom su hodali naši preci,  sveti kraljevi Dragutin i Milutin i svi ostali

Opština Zubin Potok se potrudila da na štandu Kancelarije za KiM predstavi kulturno blago, kao i mladost i lepotu Ibarskog Kolašina, zahvaljujući ansamblu ,,Mokra gora", istakao je načelnik odeljenja za privredu i finansije Opštine Zubinog Potoka Srđan Vučinić.

On je izrazio uverenje da će, uprkos teškim vremenima koroz koje prolazimo i  turizam na Kosovu dočekati nova vremena i pozvao posetioce da se upoznaju sa ponudom Zubinog  Potoka, od avanturističke staze ,,Via Ferata Berim", preko jezera Gazivode, planine Mokre Gore i Rogozne.

Istakao je da se Zubin Potok posebno ponosi prvom ženskom školom koju je Jelena Ažujska osnovala u Brnjaku.

,,Hodamo zemljom kojom su sveci hodali. Naši preci i sveti kraljevi Dragutin i Milutin i svi ostali", rekao je Vučinić kao poziv svima da posete Zubin Potok.

Naveo je da je poslednja godina bila poražavajuća kada je reč o broju turista zbog političke situacije na Kosovu, ali i izrazio uverenje da će doći vremena, kada će ponovo moći da se priča o razvoju turizma i privrede.

,,Opština Zubin Potok, uz podršku sredstava Kancelarije za KiM, ulaže mnogo sredstava truda i rada na promociju našeg kraja i razvoj turmiza i ugostiteljstva“, ukazao je Vučinić.

Na štandu  Zubinog Potoka mogu da se kupe proizvodi vrednih članova zemljoradničke zadruge ,,Zubin Potok" poput sušenog voća, domaćih sokova, kompota, zimnice, ali i rakije i domaćeg vina.

Izvor: TV Most; Foto: TV Most

KiMMeđunarodni sajam turizmaŠtrpce
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva