:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2015   12:05

0

131

Optimizam uoči nove runde dijaloga


I dok su iz kabineta visoke predstavnice juče šturo saopštili da se nadaju novim koracima u primeni Briselskog sporazuma, američki ambašador u Beogradu Majkl Kirbi bio je eksplicitniji.

"Mislim da je činjenica da će se premijeri i Mogerini ponovo sastati u Briselu u ponedeljak veoma pozitivan znak, jer visoka predstavnica ne bi trošila vreme na ponovni sastanak da ne misli da postoji šansa da se postigne dogovor", rekao je Kirbi u intervjuu Tanjugu.

On je rekao i da bi Mogerini, ukoliko u ponedeljak dođe do prodora u dijalogu Beograda i Prištine, mogla da predloži otvaranje prvog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

Poruke ohrabrenja uputio je juče i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, koji je nakon susreta sa ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović izjavio da je "optimista".

"Uveren sam da će tokom sledeće runde biti postignut dovoljan napredak da zemlje članice daju zeleno svetlo Srbiji za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja pre kraja godine", kazao je on, dok je ministarka Joksimović izrazila očekivanja da će Srbija ući u procedure za otvaranje poglavlja već u septembru.

Napredak u primeni Briselskog sporazuma je ključni uslov da bi Srbija otvorila poglavlje 35 koje je vezano za Kosovo, a potom i poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosuđa i osnovnih prava.

Kao i prošle nedelje, razgovori će se voditi o četiri krupna pitanja: Zajednici srpskih opština (ZSO), telekomunikacijama, energetici i "Parku mira" na mostu koji povezuje severni i južni deo Mitrovice.

Prošlog utorka je Vučić nakon višesatnih razgovora u sedištu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu izjavio da je po pitanju ZSO došlo do izvesnog približavanja stavova, ali je odbio da ulazi u detalje, sa obrazloženjem da su se učesnici u dijalogu dogovorili da se uzdrže od izjava na tu temu.

O ostale tri stavke dve delegacije nisu uspele da se slože, ali je postignut dogovor o ukidanju obavezne naplate osiguranja za motorna vozila koja prelaze administrativnu liniju, što će znatno olakšati život onima koji često putuju.

Cclanovi beogradskog pregovaračkog tima bili su nešto oprezniji u vezi sa predstojećom rundom, pa je šef srpske diplomatije Ivica Dačić na skupu o evropskim integracijama koji je juče održan u Beogradu rekao da Priština, ukoliko misli da nema šta da razgovara sa Beogradom o severu Kosova i "Parku mira", to treba sama da reši ako može.

"Morate da shvatite realnost, a to je da Srbija nema svoj puni suveritenitet na velikom delu Kosova, ali ni da Kosovo nema suverenitet na severu", poručio je Dačić kosovskim Albancima.

Istovremeno, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je pred odlazak u Brisel, gde će već sutra početi razgovori ekspertskih timova u okviru priprema za dijalog premijera u ponedeljak, kazao je da Srbija neće odustati od namere da izdejstvuje od izvršnih ovlašćenja za ZSO.

"Mi odlazimo na te razgovore rešeni da izdejstvujemo ono što je obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje snažne zajednice srpskih opština", precizirao je Đurić na konferenciji za medije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva