:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 03, 2019   15:45

0

199

Orban nazvao kritičare iz EPP "korisnim budalama"

Mađarski premijer Viktor Orban nazvao je članove Evropske narodne partije (EPP), koji traže isključenje njegove Fides partije iz EPP, "korisnim budalama" i dodao da njihovi pokušaji samo koriste interesima levice.

"Ne razumeju to svi, ali u akademskoj literaturi Lenjin ih je nazivao "korisnim idiotima". Iako misle da vode intelektualnu borbu, oni zapravo služe interesima moći naših protivnika", rekao je Orban nemačkom listu Velt am Zontag, prenosi briselski Politiko.

On je ocenio da napad dolazi „sa leve strane“, sa ciljem da oslabi EPP.

„Kada više ne budemo tu, na red će doći Italijani, a zatim Austrijanci. To se naziva taktika salame“, rekao je Orban.

Orbanovi komentari usledili su nakon što je nekoliko stranaka koje pripadaju EPP u Evropskom parlamentu, počelo da lobira da se suspenduje mađarska stranka Fides ili da se isključi zbog navodne zabrinutosti zbog povećane anti-semitske i anti evropske retorike, piše Politiko navodeći da je Fides pre dve nedelje pokrenuo kampanju sa plakatom sa antisemitskim tonovima a koji se odnose na finansijera Džordža Soroša i predsednika EK Žan Klod Junkera.

Kampanja, u kojoj se sugeriše da je EU previše blaga prema migracijama, ogorčila je mnoge, među kojima i Manfreda Vebera, vodećeg kandidata EPP na predstojećim izbiorima i favorita za novog predsednika EK, koji je pozvao Orbana da se izvini zbog kampanje.

Orban je u intervjuu za nemački list kazao da planira pokretanje nove kampanje preko postera u kojoj će akcenat da bude stavljen na potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa, koji vodi kampanju kao vodeći kandidat evropskih socijalista.

„Gospodin Junker odlazi u penziju, a zameniće ga gospodin Timermans“, rekao je Orban.

Izvor: Танјуг

MađarskaViktor Orban
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva