:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / Orban Viktor

clock

Jun 07, 2020   13:59

0

215

Orban otvorio spomenik sa mapom na kojoj su i delovi Srbije

Mađarski premijer Viktor Orban ponovo se našao u žiži interesovanja u regionu zbog mape "velike Mađarske", nakon što je otvorio spomenik na kojem se nalazi spomen ploča sa mapom, na kojoj su i delovi Srbije.

 

Na spomeniku koji je Orban otvorio 4. juna na granici Mađarske i Slovačke povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma nalazi se i spomen ploča sa mapom Mađarske iz vremena pre raspada Austro-ugarskog carstva, koja obuhvata Vojvodinu, kao i druge delove Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine.

Trijanonski sporazum potpisan je nedugo nakon Prvog svetskog rata u palati Trijanon u Versaju, a njegovim odredbama je nakon raspada Austro-Ugarske mađarska teritorija smanjena za dve trećine.

Na spomeniku su slovima od neruđajućeg čelika ugravirana imena ukupno 12.500 gradova, sela i opština koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austro-Ugarskoj.

Orbanova vlada platila ga je 16 miliona evra, a u središtu granitnog kompleksa, Spomenika nacionalnog jedinstva, gori večni plamen.

Za događaj je komponovana posebna opera, po uzoru na Riharda Vagnera, a zvanicama su se na otvaranju delile i crne trake žalosti, prenosi Blic.

Hrvatski portal Indeks.hr preneo je da se među spomen-pločama, uz mapu "velike Mađarske", nalazi i ona na kojoj piše "Rijeka - Mađarska do mora".

Na kraju govora, u kojem je naveo da su veliki delovi mađarske teritorije "nasilno otcepljeni", Orban je rekao da je srećan što će sa Slovacima, Hrvatima, Srbima i Slovencima graditi zajedničku budućnost.

Video snimak događaja na kojem se vidi karta "velike Mađarske" i spomen-ploča sa spornim natpisom objavljena je na Orbanovom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

Orban se početkom maja našao na meti oštrih kritika u regionu, nakon što je na društvenim mrežama objavio mapu "velike Mađarske".

Izvor: RTV, T a n j u g

Viktor OrbanVelika Mađarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva