:

:

TV Most

clock

Mart 24, 2019   9:04

0

231

Orban: Protiv migranata ne možemo sami, neka velika zemlja mora reći isto što i mi

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban izjavio je u Budimpešti da Mađarska ne može sama da se bori protiv ilegalnih migranata, niti je u stanju da zaštiti hrišćansku kulturu u Evropi.

"Neka se, najzad, pojavi neka velika zemlja, kao što su Italija ili Francuska, koja će reći isto što i mi. Neko mora da dođe, jer mi ćemo ostati dosledni, ali bez pomoći spolja doživećemo poraz", istakao je Orban na kraju trodnevne međunarodne konferencije, koju je pod motom "Najveći izazov našeg doba?" organizovao Kolegijum "Matija Korvin".

Skupu u sali Budimskog bazara prisustvovalo je više desetina sadašnjih i bivših političara, kao i stručnjaka u nizu oblasti – od demografije do bezbednosti.

Mađarski premijer je ponovio da, prema njegovom mišljenju, sadašnji sastav Evropske komisije nije u stanju da reši problem doseljenika i izrazio nadu da će, nakon majskih izbora za Evropski parlament, doći na vlast jedna "sposobnija garnitura". On i dalje smatra da bi taj problem trebalo prepustiti jednom novom telu, savetu ministara unutrašnjih poslova članica Šengenske zone, koji, navodno, najbolje znaju kako zaštiti spoljne granice Evropske unije od neželjenih gostiju.

Nekadašnji francuski predsednik (od 2007. do 2012) Nikola Sarkozi ukazao je da je "Evropa sinonim sloge i kompromisa", a da je sada slaba upravo zbog toga što je podeljena. "Evropska komisija se bavi sa previše stvari, pa bi neke nadležnosti trebalo vratiti državama članicama, čime bi Unija postala raznobojnija i sposobna da funkcioniše", naglasio je Orbanov veliki prijatelj, inače po ocu mađarskog porekla.

Za takođe bivšeg šefa države, Vaclava Klausa, predsednika Češke punu deceniju (2003-2013), naziv skupa je bio pun pogodak. "Masovne migracije su najveći izazovi savremenog doba, a tu ni ne bi trebalo staviti znak pitanja, jer se radi o činjenicama", rekao je Klaus i dodao da bi bilo dobro razdvojiti pojedinačne slučajeve od nekontrolisanog dolaska stotina hiljada izbeglica.

Na konferenciji su govorili i izraelski general Jozef Kupervaser, bivši ministar inostranih poslova Australije Aleksander Dauner, nekadašnji šef španske policije Haime Major Oreha, profesor sa Harvarda Džordž Bordžas, njegov kolega sa Oksforda Dejvid Koleman i mnogi drugi.

Izvor: Танјуг

Orbanmigranti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva