:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 02, 2023   18:06

0

71

Orlić: Bio bi apsurd da tzv. Kosovo, posle svega, bude primljeno u SE

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa izvestiocem Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Akselom Šeferom, izrazivši opredeljenje za dalji nastavak saradnje. 

Govoreći o KiM, Orlić je istakao da je situacija izuzetno teška i da je takva isključivo krivicom Aljbina Kurtija, saopštila je Skupština Srbije. 

"Predstavljalo bi apsurd da, nakon svega što radi, tzv. „Kosovo“ bude još i nagrađeno članstvom u SE. To ne kaže samo Srbija, isto kažu i mnogi drugi u Evropi“, rekao je Orlić, dodajući da je stav Srbije jasan i da ga je više puta ponovio predsednik Republike Aleksandar Vučića a to je da je dijalog jedini ispravan način da se dođe do bilo kakvog održivog rešenja i da, za razliku od Kurtija, mi želimo mir. 

Kada je reč o dijalogu između Beograda i Prištine, Orlić je obavestio Šefera o svakodnevnom teroru, nasilju i ugrožavanju bezbednosti srpskog naroda na KiM, neprihvatljivom odnosu Prištine prema prethodno potpisanim sporazumima, flagrantnim pokušajima da se izazove eskalacija i uništi svaki dijalog.  

Orlić je tokom sastanka ukazao na sveukupni napredak koji je naša zemlja ostvarila u brojnim oblastima, a posebno demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava u Srbiji.

Izvestio je sagovornika o uspešno kompletiranoj reformi pravosuđa, započetoj promenom Ustava prošle godine, pripremi čitavog seta zakona u direktnoj saradnji sa Venecijanskom komisijom, kao i njihovom usvajanju. 

Kako je naglasio, ovaj proces tekao je transparentno i inkluzivno, obezbedivši nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca na najvišem nivou od uvođenja višestranačja u Srbiji. 

"Relevantne ocene EU u poglavljima 23 i 24, koja se upravo bave pitanjima fundamentalnih prava i borbe protiv korupcije, kažu da je Srbija postigla napredak“, rekao je Orlić. 

Naglasio je da isto važi i po pitanju bezbednosti novinara, rada parlamenta, kao i ispunjavanju preporuka ODIHR i drugih predloga političkih stranaka kroz međupartijski dijalog. 

"Sve ovo jesu oblasti u kojima smo postigli napredak, omogućili više slobode i demokratije nego ikada pre“, rekao je predsednik NS RS.

Izvestilac Šefer, zajedno sa predstavnicima Sekretarijata PSSE, boravi u monitoring misiji i sastaće se sa delegacijom Skupštine Srbije u PSSE, poslaničkim grupama i članovima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Izvor: T a n j u g

KosovoVladimir Orlić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva