:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 27, 2023   14:43

0

146

Orlić i Sijarto pozdravili najavu formiranja strateškog saveta Srbije i Mađarske

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i ministar spoljnih poslova i spoljne politike Mađarske Peter Sijarto pozdravili su tokom današnjeg razgovora u Budimpešti, gde Orlić boravi u službenoj poseti, najavu formiranja strateškog saveta između dve zemlje.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije Orlić i Sijarto su pozdravili saradnju koju Srbija i Mađarska ostvaruju u oblasti infrastrukture i istakli da modernizacija i rekonstrukcija železnice Beograd-Budimpešta predstavlja najznačajniji projekat i novu eru kada je reč o saobraćaju u ovom delu Evrope.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili saradnji u ekonomiji, a Orlić je istakao da je Mađarska naš peti spoljnotrgovinski partner, što je napredak od osam pozicija u odnosu na pre šest ili sedam godina. 

"U sferi robne razmene, iz godine u godinu, beležimo rekorde, a napredak je dramatičan i kada je reč o ulaganjima u prethodnih 12 godina, Mađarska se našla među 10 najvećih stranih investitora u Srbiji", rekao je on.

Naglasili su važnost saradnje u cilju sprečavanja ilegalnih migracija, kao i saradnje u oblasti energetske bezbednosti koja, kako su ocenili, ima strateški karakter. 

Orlić je zahvalio Mađarskoj na pomoći koju nam je pružila kada je reč o skladištenju gasa i odluci da to čini i ove godine, što je, kako je rekao, još jedan dokaz solidarnosti, podrške i našeg prijateljstva.

Sijarto je istakao da Srbija i Mađarska planiraju da udvostruče kapacitet prenosa električne energije, kako bi olakšale i ubrzale njenu razmenu i poručio je da su dve zemlje, uprkos energetskoj krizi koja je pogodila Evropu, uspele da svojim građanima obezbede i garantuju stabilno snabdevanje energentima.

Sagovornici su istakli zadovoljstvo zbog intenzivnih kontakata između zvaničnika dve zemlje i odličnih bilateralnih odnosa koji predstavljaju garant očuvanja i nastavka unapređenja saradnje između Srbije i Mađarske.

Orlić je zahvalio Mađarskoj na razumevanju za interese i pozicije Srbije, te podršci i jasnom stavu kada je reč o aspiracijama tzv. Kosova za članstvom u evropskim organizacijama dok je Sijarto poručio da Srbija uvek može da računa na podršku kada je reč o ovom pitanju i našim evropskim integracijama, navodi se u saopštenju.

Izvor: T a n j u g

Vladimir OrlićPeter Sijarto
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva