:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 21, 2023   15:14

0

44

Orlić sa ambasadorom Finske: Važno da se ne uspostavlja veštačka ravnoteža, kada se zna da postoji samo jedan generator problema na KiM

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić razgovarao je  sa novoimenovanim ambasadorom Finske u Srbiji Niklasom Lindkvistom, koga je upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji,  navodeći da je izuzetno teška, kao i da će predsednik Aleksandar Vučić pred Generalnom skupštinom UN govoriti o principima međunarodnog prava koji se na najteži način krše kad je Srbija u pitanju.  

,,Situacija na Kosovu i Metohiji je izuzetno teška.  Svakog dana imamo nove primere nasilja koje Kurti sprovodi nad Srbima - od otvorenih fizičkih napada na Srbe i njihovog hapšenja bez ikakvog pravnog osnova, do kidnapovanja ljudi i otimanja imovine, uz kršenje svih sporazuma i uništavanje dijaloga. 

I u izjavi Borelja se kaže da su Kurtijeve aktivnosti u direktnoj suprotnosti sa vladavinom prava i da ovo ogoljeno nasilje mora da prestane. Zato je važno da se ne uspostavlja veštačka ravnoteža, pozivanjem ,,obe strane" na smanjivanje tenzija kada se zna da postoji samo jedan generator problema i nasilja na Kosovu i Metohiji", poručio je Orlić.

Istakao je da Srbija ima jasnu i dokazanu poziciju poštovanja principa međunarodnog javnog prava i Povelje UN.

,,O tome predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori sa svetskim zvaničnicima u Njujorku, a danas se obraća i Generalnoj skupštini UN. Govoriće o principima međunarodnog prava u koje se danas zaklinju svi, a te principe su prekršili na najteži način kad je naša zemlja u pitanju. 

Predsednika Srbije će čuti čitav svet, a sa pažnjom će to da prati i cela Srbija. Naš narod je ponosan na svog predsednika i na našu slobodnu i suverenu državnu politiku", naglasio je Orlić. 

Lindkvist je zahvalio predsedniku skupštine na informacijama o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, istakavši da je za njegovu zemlju stabilost Zapadnog Balkana veoma važna, kao i da Finska u potpunosti podržava poruku visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Borelja svim stranama, koja odražava stav svih država članica EU. 

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva