:

:

TV Most

Foto: Skupština Srbije

clock

Septembar 27, 2023   17:18

0

42

Orlić: Srbi na Kosovu i cela Srbija, traže da teror prestane i da se konačno formira ZSO

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se  sa delegacijom Odbora za spoljne i evropske poslove Predstavničkog doma Kipra, na čelu sa predsednikom Harisom Georgijadisom, sa kojima je razgovarao o nedavnim događajima na severu Kosova.

 

 

Kako se navodi u saopštenju Narodne skupštine, sagovornici su zajednički potvrdili da Srbija i Kipar gaje tradicionalno prijateljstvo, zasnovano na istorijski potvrđenoj bliskosti dva naroda, kao i uzajamnoj podršci vitalnim nacionalnim interesima.

Orlić je poručio da Srbija duboko ceni principijelan stav Kipra da ne priznaje Kosovo, kao i jasnu podršku Srbiji prilikom pokretanja procedure u Savetu Evrope.

„Prijatelji stoje zajedno kada je teško. Ovi dani nisu laki, u našoj zemlji proglašen je Dan žalosti zbog tragičnih događaja na prostoru KiM, za koje je isključivi krivac Aljbin Kurti. Svi dobro znaju da je Kurti, kroz teror koji nad Srbima sprovodi mesecima unazad, izazvao eskalaciju, što mu je sve vreme i bio cilj. Do čega može da dovede opasno ponašanje Kurtija, upozoravao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Generalnoj skupštini UN. Predsednik Srbije je od predstavnika zemalja Kvinte tražio da Kfor, konačno i u potpunosti, preuzme staranje o bezbednosti u srpskim sredinama“, poručio je Orlić. 

On je  podvukao  da Kurtijeva policija, koja je i izazvala nasilje, očigledno neće uspostaviti mir, a da da Srbi na Kosovu, kao i cela Srbija, traže da teror prestane i da se konačno formira ZSO.

,,To je naš principijelan stav, kojim smo se vodili u svakoj situaciji, uz jednako jasnu poruku da, uprkos svim pritiscima, Srbija tzv. Kosovo neće priznati nikada“, rekao je Orlić.

Georgijadis je poručio da Kipar stoji čvrsto iza odluke o nepriznavanju Kosova, te da će po ovom pitanju ostati dosledan i u budućnosti. 

Naglasio je da prijateljska Srbija i bratski srpski narod mogu da računaju na podršku Kipra po svim najvažnijim pitanjima za našu zemlju, uključujući i snažnu podršku na evropskom putu.

Izvor: T a n j u g ; foto: Skupština Srbije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva