:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 20, 2015   12:05

0

166

Oružane snage neće biti prisutne na severu KiM

- To nije ništa novo. Još početkom dijaloga u Briselu su dobijene garancije za to jer se smatra da bi dolazak tih snaga ugrozio bezbednost Srba i doveo do destabilizacije - ističe predsednik odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun.

Vlasti u Prištini žele da oforme Vojsku Kosova, što je potvrđeno i na jučerašnjoj ceremoniji kada je Rahman Rama preuzeo komandu nad Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS) za koje je predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila da idu "u pravcu formiranja vojske" i da žele da se učlane u NATO.

Njeno mišljenje deli i premijer Isa Mustafa koji je rekao da će njegova vlada učiniti sve da bi KBS prerasle u Oružane snage Kosova.

Međutim, za tako nešto Prištini su potrebni glasovi Srba u kosovskoj skupštini. Zato je Dačićeva izjava u Briselu podstakla sumnje - da li se o takvoj opciji razgovara na najvišem nivou?

- Nikakvu tzv. Vojsku Kosova nećemo podržati. Aposlutno se ne može podržati ništa osim statusno neutralnih snaga koji su tu po Rezoluciji 1244. I stavite tačku na to. Nema pregovora, nema ničega oko toga - kategoričan je Drecun.

Politički analitičar Dušan Janjić ističe da su Beograd i Priština o toj temi već razgovarali u Briselu, ali ne isključuje mogućnost da je Dačić pokušao da dobije nešto više.

- U početku neće biti kosovskih snaga na severu, ali kao što je i slučaj bio sa policijom, biće ih kada se formira neka vrsta regionalnog komandanta. Dakle, KBS neće imati svoje baze na severu, ali postoji jedna mala baza kod Leška - podseća Janjić.

Izvor: Vesti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva