:

:

TV Most

Foto: RKM

clock

Januar 27, 2022   12:57

0

161

OŠ “Sveti Sava” obeležila školsku slavu: Na raspetom Kosovu nije lako živeti...

Rezanjem slavskog kolača, u OŠ „Sveti Sava“ u Kosovskoj Mitrovici, danas je obeležena slava ove prosvetne ustanove koja nosi ime našeg najvećeg prosvetitelja. Inače, ova škola u 2022. godini, obeležava veliki jubilej – 60 godina porstojanja i rada.

„Za svih ovih 60 godina, naša škola ponosno nosi ime našeg prosvetitelja, tvorca moderne srpske države i crkve. Na osnovu preporuke kriznog štaba koji je doneo odluku da se sve akademije i proslave Svetog Save  organizuju u manjem obimu, upravo zbog epidemije kovida, koja nam pravi dosta problema – kako u redovnom radu, tako i u ovim vannnastavnim aktivnostima, i mi ovo organizujemo skromnije“ rekao je direktor škole Milorag Jovanović.

On je istakao da uprkos svemu, tokom cele prošle nedelje se radilo sa decom na promociji lika i dela našeg slavnog svetitelja, koji je ujedno i prvi srpski književnik, osnivač srpske medicine, zakonodavac i utemeljivač prve srpske države.

„Koliko god izgledalo da ovo nije nešto obimno, mi samim tim što nosimo ime našeg prosvetitelja, svakodnevno,  prožimamo njegovim likom sve naše aktivnosti“ dodao je Jovanović.

Protojerej Đorđe Stefanović, arhijerejski namesnik mitrovački, rekao je čestitajući slavu đacima i njihovim učiteljima i nastavnicima, da bi se o Svetom Savi moglo govoriti danima, ali da je i pored toga što ga najčešće pominjemo kao učitelja, prosvetitelja, pesnika, zakonodavca ili državnika, najvažnije da je on bio Čovek Božji.

„Njegov put ka Bogu, kao plemića, koji je ostavio sve zemaljske radosti, sledi onaj primer iz jevanđeljske priče koji kaže: Stvoreni smo po liku i podobiju božjem“rekao je otac Đorđe i podsetio na život i velike zasluge koje je Sveti Sava imao.

„Mi koji živimo ovde na raspetom Kosovu, gde nije lako živeti, a pogotovo naša braća južno od Ibra, imamo težak put i težak zadatak, ali zato imamo primer Svetoga Save koji je taj naš uzan put popločao, može se reći mermerom i svakim dobrom, da bi i mi mogli da idemo tim svetosavskim putem i da možemo da stignemo tamo gde je najbitnije –u naručje Gospodnje“ rekao je otac Đorđe.

Povodom Savindana, eparhija raško-prizrenska u saradnji sa Humanitarnom organizacijom „Srbi za Srbe“, podeliće sutra učenicima od prvog do četvrtog razreda, prigodne poklon – paketiće. Uručivanje paketića je bilo planirano za danas, ali je pomereno za sutra iz tehničkih razloga.

Nastavu u OŠ „Sveti Sava“ trenutno pohađa 745 učenika.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva