:

:

TV Most

clock

April 30, 2019   10:00

0

303

Osam godina dijaloga: Albanci ne ispunjavaju dogovore

Pregovori Beograda i Prištine pod palicom Evropske unije traju od marta 2011. godine. Šest godina je prošlo otkako su se prištinske vlasti obavezale da se formira Zajednica srpskih opština.

Dugih šest godina prošlo je otkako su se prištinske vlasti obavezale da se bez odlaganja formira Zajednica srpskih opština na KiM. Tu, praktično jedinu svoju obavezu u dijalogu koji, pod palicom EU, traje više od osam godina, ni do danas nisu ispunili. To im nije bilo dovoljno, već su uvođenjem nerezonskih taksa od sto odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, definitivno blokirali dijalog čija je poslednja runda bila u novembru prošle godine.

Prva runda tehničkog dijaloga između Beograda i Prištine održana je 8. marta 2011. Razgovori između timova koje su predvodili tadašnji politički direktor MSP Borko Stefanović i zamenica premijera privremenih prištinskih institucija Edita Tahiri, vodili su se se o katastrima, avionskom saobraćaju, telekomunikacijama, predsedavanju CEFTA i izgledu pečata. U februaru sledeće godine postignut je sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova uz zvezdicu s fusnotom i o integrisanom upravljanju prelazima.

Posredovanje pregovorima od oktobra 2012. preuzela je tadašnja visoka predstavnica Ketrin Ešton. Tadašnji premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači su u aprilu 2013. parafirali Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, u 15 tačaka. Polovina sporazuma odnosila se na formiranje ZSO, a ostatak na integrisanja policije i sudskih vlasti i organizovanja opštinskih izbora.

U novembru 2014. posredovanje je preuzela Federika Mogerini, visoka predstavnica EU. Tadašnji premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa su sledeće godine parafirali "Brisel 2" kojim su utvrđene nadležnosti ZSO i postignuta saglasnost o rešavanju pitanja energetike, telekomunikacija i mosta u Kosovskoj Mitrovici. Dijalog je kasnije podignut na viši, predsednički nivo.

Dijalog je mnogo puta zapadao u krize, održane su stotine tehničkih sastanaka na kojima je srpsku stranu predvodio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Međunarodna zajednica do sada je više puta pozivala Prištinu da ukine takse i vrati se razgovorima.

Izvor: Večernje novosti

KiMBriselski sporazumdijalog Beograda i PrištineVučićĐurićZSO

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva