:

:

TV Most

clock

Februar 19, 2015   12:05

0

235

Oskar 2015: Pred sam finiš

Da li će se njihove prognoze zaista i ostvariti ostaje da se vidi u nedelju uveče ali ono što se pak može sa sigurnošću reći jeste da je ovogodišnja "berba" znatno slabija u odnosu na prethodne godine.

Na startnoj liniji u trci za zlatnu statuetu 22. februara biće osam ostvarenja među kojima nema onog što publika najviše voli, a to su blokbasteri. Nema "Iščezle", "Interstelara", "Čuvara galaksije"..., samo filmova koji više liče na kandidate nezavisnih produkcija.

Među finalistima su četiri biografska ostvarenja - "Snajperista", "Selma", "Teorija svega" i "Igra kodova" i četiri fikcije - "Čovek ptica", "Odrastanje". "Grand Budapest- hotel" i "Ritam ludila" (Whiplash).

Premda "Čovek ptica" i "Grand Budapest- hotel" imaju najviše, po devet nominacija, porodičnoj drami "Odrastanje", koja prati sazrevanje glavnog junaka Mejsona i metamorfoze njegove porodice, daju se najveće šanse da ponese Oskara za najbolji film.

Projekat Ričarda Linklejtera, koji je sniman u razmaku od 12 godina sa istim glumica, svakako predstavlja jedno od najznačajnijih filmskih poduhvata, koje neki kritičari svrstavaju u najvažnija ostvarenja ovog milenijuma.

U kategoriji za najboljeg reditelja nominovani su Ves Anderson (Grand Budapest- hotel), Alehandro Injaritu (Čovek ptica), Ričard Linklejter (Odrastanje), Benet Miler (Rvanje sa ludilom - Foxcatcher) i Morten Tuldum (Igra kodova).

Uprkos bujnoj, divljoj mašti ispoljenoj u svojim delima, Anderson i Injaritu, prema mišljenju kritičara, neće osvojiti Oskara već će trofej otići u ruke Linklejtera.

Svi se gotovo slažu da su glavne glumačke nagrade već "rezervisane" - za Majkla Kitona (Čovek ptica) u muškoj, i Džulijan Mur (I dalje Alis), u ženskoj kategoriji.

Osim Kitona, Oskaru se još uvek mogu nadati Stiv Karel (Rvanje sa ludilom), Bredli Kuper (Snajperista), te dvojica odličnih mladih Britanaca, Benedikt Kamberbač za ulogu matematičar Alan Tjuringa (Igra kodova) i Edi Redmejn za ulogu slavnog kosmologa Stivena Hokinga (Teorija svega).

Mnogima se, pak, čini da je među nominovanim trebalo da se nađu i Dejvid Ojelovo (Selma) i Džejk Džilenhol (Nightcrawler).

Pored Murove, za Oskara za najbolju glumicu nadmeću se još četiri izvanredne dame: Marion Kitijar (Dva dana, jedna noć), Felisiti Džons (Teorija svega), Rozamund Pajk (Iščezla) i Ris Viterspun (Divljina).

Nagrada za najbolju sporednu mušku, odnosno žensku ulogu je nešto neizvesnija.

U prvom slučaju očekuje se da Oskara ponese J.K. Simons za rolu strogog profesora, gotovo tiranina, u muzičkom filmu "Ritam ludila". Planove mu mogu "pomrsiti" veteran Robert Duval (Sudija), Itan Houk (Odrastanje), Edvard Norton (Čovek ptica) i možda ponajviše Marka Rufalo (Rvanje sa ludilom).

Kod glumica se prednost daje Patriši Arket (Odrastanje), ali su joj za petama Lora Dern (Divljina), Kira Najtli (Igra kodova), Ema Stoun (Čovek ptica) i Meril Strip (Začarana šuma), kojoj bi ovo bio četvrti Oskar u karijeri.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva