:

:

TV Most

Foto: Tviter / Entoni Blinken

clock

Jul 27, 2022   8:19

0

150

Osmani i Kurti se sastali sa Blinkenom u Vašingtonu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken sastao se danas u Vašingtonu sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i Albinom Kurtijem, stoji u saopštenju portparola Stejt departmenta Neda Prajsa.

Sekretar Blinken je istakao trajno partnerstvo između SAD i tzv. Kosova i zahvalio liderima na snažnoj podršci Ukrajini i na tome što su velikodušno ugostili građane Avganistana, stoji u saopštenju.

Oni su razgovarali o značaju dijaloga koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, a usredsređen je na međusobno priznavanje na putu ka evroatlantskim integracijama, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Kurti i Osmani o sastanku sa Blinkenom

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je tokom sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, na kojem je učestvovala i predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani, razgovarano i o dijalogu, dodajući da je Priština posvećena postizanju sporazuma usredsređenog na međusobno priznavanje, prenosi Klan Kosova.

Kurti je rekao da su s Blinkenom razgovarali o mogućnostima unapređenja odnosa Vašingtona i Prištine, "posebno na ekonomskom planu sa više investicija i na komercijalnom planu sa više razmene".

"Razgovarali smo i o demokratizaciji regiona i jačanju vrednosnih i političkih saveza za suočavanje sa uticajima i opasnostima koje prete Zapadnom Balkanu", rekao je Kurti.

On navodi da bi članstvo tzv. Kosova u NATO programu Partnerstvo za mir i podizanje odbrambenih i bezbednosnih kapaciteta i kapaciteta Kosova doprinelo održivom miru i dugoročnoj stabilnosti celog regiona".

Osmani je nakon sastanka rekla da je s američkim državnim sekretarom takođe "pokrenuto pitanje uloge koju Rusija ima u našem regionu sa ciljem da preko svog satelita, Srbije, destabilizuje Balkan, a potom i ceo kontinent".

"Sekretar Blinken i predsednik Džo Bajden su svesni ove istorije ruskih namera u našem regionu i nikada ne skreću njihovu pažnju sa Zapadnog Balkana kako bismo zajedno mogli da radimo na zaustavljanju ovih namera za uticaj u našem regionu", ocenila je Osmani, kako prenosi Kosovo onlajn.

Osmani je istakla da bez podrške SAD Priština ne može imati uspeha ni u prijemu u međunarodne organizacije.

Izvor: TV Most, T a n j u g

Entoni BlinkenSADVjosa OsmaniAljbin Kurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva