:

:

TV Most

clock

Februar 15, 2020   19:31

0

116

Osmani: Ne znamo detalje sporazuma o železnici

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani nema detaljne informacije u vezi sa sporazumom o železnici potpisanim u Berlinu između Kosova i Srbije, izveštava Ekonomija Onlajn i kaže da sporazum nije prosleđen Skupštini Kosova te da ga ne može komentarisati dok ne pogleda sadržaj.

“Potpisivanje sporazuma od strane službenika Ministarstva za infrastrukturu je pitanje koje bi trebalo da bude upućeno Ministarstvu infrastrukture. Ne znam detalje i ko su zvaničnici sa sinoćnjeg potpisivanja sporazuma. Sporazum nam nije zvanično poslat, u trenutku kada kao Skupština Kosova formalno primimo tekst sporazuma moći ćemo da komentarišemo njegov sadržaj. Teško je da se komentariše tekst koji nije poslat Skupštini Kosova”, rekla je ona.

Osmani kaže da će parlamentarni odbori nadgledati sve postignute sporazume.

“Skupština je zadužena da nadgleda spoljnu politiku. Očekujemo da će odbori uskoro funkcionisati i nadgledati svaki sporazum i radnju preduzete u ovom procesu”, dodala je Osmani.

Predsednica parlamenta kaže da vladajuća koalicija Samoopredeljenje-Demokratski savez Kosova neće dozvoliti predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da vodi dijalog sa Srbijom jer je, prema njenim rečima, Ustavni sud jasno dao do znanja da samo premijer i vlada mogu da pregovaraju o sporazumima.

“Što se tiče uloge predsednika, imamo odluku Ustavnog suda koja je razjasnila tu ulogu, u pregovorima se mogu dogovarati samo premijer i vlada. Od 3. februara, Kosovo ima vladu sa punim legitimitetom i ta vlada mora da pregovarački proces preuzme, ne samo sa Srbijom, već sa svakom drugom državom. Uloga predsednika je konsultativna dok ulogu pregovarača ima Vlada Kosova”, rekla je Osmani.

Osmani navodi da u pogledu vladinog programa između dva partnera postoje neka osnovna načela, da neće biti dozvoljeno pregovarati o teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje, neće biti dozvoljeno pregovarati o pitanjima koja se odnose na unitarni karakter države i unutrašnje državo uređenje.

Izvor: Kosovo Onlajn

Vjosa Osmanisporazum o železniciKosovoSrbijaHašim TačiVlada kosova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva