:

:

TV Most

clock

Februar 11, 2022   8:11

0

111

Osmani: Nećemo dozvoliti ZSO, koja nas može dovesti do "bosanizacije" Kosova

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da Priština neće dozvoliti da se na KiM realizuje Zajednica opština sa srpskom većinom i optužila EU da u dijalogu tretira Beograd kao "razmaženo dete".

Osmani tvrdi da se o belgijskom modelu nikada nije razgovaralo i da tako nešto nije prihvaćeno i poručuje da se neće razgovarati o bilo kakvoj autonomiji za Srbe na severu Kosova.

Osmani je za RTK rekla da je sporazum o Zajednici srpskih opština, kakav je predviđen Briselskim sporazumom, među najštetnijim dokumenatima u pogledu "suvereniteta i funkcionalnosti Kosova".

"Ne može postojati model koji nas može dovesti do "bosanizacije" Kosova", rekla je Osmani.

Ona tvrdi da je ZSO "uvod u podelu, koji se koristi za defunkcionalizaciju Kosova".

Ocenila je da se Kosovu nanosi šteta jer "još ima ljudi u EU koji zahtevaju da se sprovede Briselski sporazum, onako kako je potpisano".

"Imamo sreću da su SAD, nakon brojnih sastanaka, jasno stavile do znanja da neće podržati nikakvu Republiku Srpsku, nikakvu posredničku ili izvršnu vlast", rekla je Osmani.

Osmani tvrdi da EU nema ravnopravan pristup prema stranama u dijalogu i da Beograd tretira kao "razmaženo dete".

Tvrdi i da je Priština primenila sve sporazume koji su potpisani u procesu dijaloga, a da Beograd nije primenio na desetine sporazuma.

"Kosovo ne treba da ćuti jer ovo nije u redu. EU mora da izvrši pritisak na Srbiju da primeni sporazume", rekla je Osmani.

Osmani je, komentarišući posetu izaslanika SAD i EU Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka priznala da je došlo do intenziviranja dijalog između Beograda i Prištine.

Smatra i da bi dijalog trebalo da bude usmeren na međusobno priznanje

Izvor: T a n j u g

KiMOsmaniZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva