:

:

TV Most

clock

Januar 31, 2022   18:45

0

84

Osmani od Lajčaka i Eskobara tražila da Priština bude ravnopravna strana u dijalogu

Predsednica privremenih institucia u Prištini Vjosa Osmani prenela je Miroslavu Lajčaku i Gabrijelu Eskobaru da u dijalogu sa Beogradom rasvetljavanje sudbine nestalih osoba na KiM ima apsolutni značaj i da ga treba tertirati kao prioritet.

Istakla je da su institucije u Prištini posvećene dijalogu i rekla da su u Prištini to dokazali svojom aktivnom posvešćenošću i predlozima datim tokom celog procesa.

Ona je ponovila stav Prištine "da sporazum o međusobnom priznanju ne bi trebalo da utiče na suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Kosova".

"Već je jasno da Srbija svojim nekonstruktivnim pristupom blokira napredak u dijalogu", rekla je Osmani, saopštili su iz njene kancelerije.

Kazala je da je "dug spisak sporazuma koje Beograd ne sprovodi i da njime treba hitno da se pozabave ako se želi vraćanje poverenja u proces dijaloga".

Optužila je vlasti u Beogradu "da ne samo da nastavljaju da ne primenjuje prethodne sporazume, već pokazuju i jasne prepreke kada god učestvuju na sastancima koji se organizuju u okviru dijaloga u Briselu".

S tim u vezi, Osmani očekuje ravnopravan tretman strana u dijalogu od strane Evropske unije kao posrednika u dijalogu.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar borave u trodnevnoj poseti Prištini, gde razgovaraju razvoju dijaloga i o tome kako dalje.

Večeras su se sastali i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

U utorak će razgovarati sa predstavnicima opozicionih stranaka, predstavnicima međunaronih misija i civilnim sektorom.

Iz Prištine u sredu putuju za Beograd.

Izvor: RTS

KiMLajčakEskobarOsmani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva