:

:

TV Most

Foto: Ibna

clock

Avgust 26, 2020   21:15

0

203

Osmani: U Vašingtonu se ne sme razgovarati o Trepči i Gazivodama

Predsednica Skupštine privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani izjavila je da je uloga Sjedinjenih Američkih Država nezamenljiva, kao što je i prekoatlantska saradnja neophodna za postizanje konačnog sporazuma o međusobnom priznavanju, unutar trenutnih granica i sa potpunom unutrašnjom funkcionalnošću tzv.Kosova.

Osmani je u razgovoru sa predstavnicima albanske dijaspore u SAD, istakla da je uspeh Kosova* u dijalogu i jedinstvo oko sporazuma koji proizilazi iz dijaloga moguć samo ako se otklone četiri nedostatka, koja trenutno ima ovaj proces: nedostatak legitimiteta, nedostatak platforme, nedostatak transparentnosti i nedostatak mandata za pregovore aktuelne vlade od strane Skupštine u Prištini.

"Jedinstvo koje nam je potrebno nije da se ujedinimo oko netransparentnih i nelegitimnih agendi sadašnjih predstavnika Kosova*. Potrebno nam je upravo suprotno, to jest jedinstvo u suprotstavljanju takvim planovima, baš kao što smo se usprotivili opasnom programu promene granica i bosnizacije Kosova*", navela je Osmani u objavi na Fejsbuk nalogu.

Osmani je takođe istakla da, ako se o ekonomskim temama razgovara u Vašingtonu, prištinska strana nikako ne treba da prihvati tendenciju Srbije da Gazivode i Trepča postanu teme pregovora.

"S druge strane, moramo insistirati na naknadama za veliku ekonomsku štetu koju je Srbija nanela Kosovu* tokom devedesetih, kao i na potpunom uklanjanju necarinskih barijera koje je Srbija uvela na robu sa Kosova*", poručila je Osmani.

Kako je navela, primena sporazuma kao ključnog pitanja, može se izvršiti samo ako sporazum postigne vlada sa poverenjem građana, koja ima legitimitet. Ako se uradi drugačije, dodala je, rezultat je poznat: sporazum koji se ne može sprovesti i ekstremna polarizacija koja nije u interesu tzv. Kosova.

"Naša dijaspora svuda, posebno u SAD, igrala je vitalnu ulogu u izgradnji podrške našoj državi i unapređenju interesa Albanaca, tako da pozdravljam njihovu aktivnu ulogu u sve većoj podršci Kosovu*", poručila je Osmani.

Izvor: Kosovo online

KiMOsmanidijalog Beograda i PrištineTrepčaGazivodeVašington
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva